Bethesda Uttalande om Open Access-publicering


Original: http://legacy.earlham.edu/~peters/fos/bethesda.htm

Släpptes 20 juni 2003

Innehåll

Sammanfattning av April 11, 2003 , Möte om open access-publicering

Följande principiella uttalanden utarbetades under en dags möte den 11 april 2003 på huvudkontoret för Howard Hughes Medical Institute i Chevy Chase , Maryland . Syftet med detta dokument är att stimulera till diskussion inom biomedicinsk forskning samhället om hur man ska gå vidare , så snabbt som möjligt , för att den utbredda målet att ge tillgång till den primära vetenskapliga litteraturen . Vårt mål var att komma överens om viktiga , konkreta åtgärder som alla berörda parter – de organisationer som främjar och stödjer vetenskaplig forskning , forskarna som genererar forskningsresultat, publicister som underlättar peer-review och distribution av resultaten av forskningen , och forskare , bibliotekarier och andra som är beroende av tillgång till denna kunskap kan vidta för att främja en snabb och effektiv övergång till Open Access-publicering .

En förteckning över deltagarna ges efter uttalanden av princip inte deltagit som individer och inte nödvändigtvis som representanter för sina institutioner . Således , detta uttalande samtidigt återspeglar gruppens konsensus , inte bör tolkas som bär okvalificerade godkännande av varje deltagare eller varje position genom sina institutioner .

Vår avsikt är att sammankalla en utökad grupp i ett par månader för att utarbeta en slutgiltig uppsättning principer som vi sedan kommer att försöka ha formellt godkänts av finansiärer , vetenskapliga sällskap , förläggare, bibliotekarier , forskningsinstitutioner och enskilda forskare som accepterad standard för publicering peer -reviewed rapporter av original forskning inom de biomedicinska vetenskaperna .

Dokumentet är indelat i fyra sektioner : Den första är en fungerande definition av open access publicering . Detta följs av rapporterna från tre arbetsgrupper .

Definition av Open Access-publicering

En Open Access Publicering [ 1 ] är en som uppfyller följande två villkor :

Författaren ( er ) och upphovsrättsinnehavaren ( s ) bidrag (s ) till alla användare en fri , oåterkallelig , global , evig rätt att få tillgång till , och en licens att kopiera , använda , distribuera , överföra och visa arbetet offentligt samt att göra och distribuera härledda arbeten , i alla digitala medier för alla ansvariga ändamål , med förbehåll för angivande av upphovsmän [ 2 ] , liksom rätten till ett litet antal utskrivna kopior för personligt bruk .

En fullständig version av verket och allt kompletterande material , inklusive en kopia av tillståndet enligt ovan , i en lämplig standard elektroniskt format avsattes omedelbart efter första publicering i minst en online- databas som stöds av en akademisk institution , vetenskapliga samhället , statlig myndighet eller annan väletablerad organisation som strävar efter att möjliggöra öppen tillgång , obegränsad distribution , interoperabilitet och långsiktig arkivering ( för biomedicin , är PubMed Central sådant förvar ) .

Anmärkningar:

Ett . Open access är en egenskap hos enskilda verk , inte nödvändigtvis tidskrifter eller förlag.

2 . Gemenskapens normer , snarare än upphovsrätten , kommer att fortsätta att tillhandahålla en mekanism för genomförande av korrekt tilldelning och ansvarsfull användning av publicerade arbeten , som de gör nu .

Uttalande av institutionerna och finansiärer Working Group

Våra organisationer sponsra och vårda vetenskaplig forskning för att främja skapande och spridning av nya idéer och kunskap för den samhällsnytta . Vi inser att publicering av resultat är en viktig del av vetenskaplig forskning och kostnaderna för offentliggörandet är en del av kostnaden för att forska . Vi förväntar oss redan att vår fakultet och stipendiater dela sina idéer och upptäckter genom publicering . Detta uppdrag är bara halv – klar om arbetet inte görs så lättillgängliga och så nyttigt för samhället som möjligt . Internet har i grunden förändrat de praktiska och ekonomiska realiteter distribuera publicerad vetenskaplig kunskap och möjliggör väsentligt ökad tillgång .

Att inse fördelarna med denna förändring kräver en motsvarande grundläggande förändring i vår politik när det gäller publicering av våra stipendiaterna och lärare :

Vi uppmuntrar våra lärare / stödmottagarna att publicera sitt arbete i enlighet med principerna för open access -modellen , för att maximera tillgången och dra till forskare, vetenskapsmän och allmänhet i hela världen .

Vi inser att flytta till öppen och fri tillgång , men förmodligen minskar de totala kostnaderna , kan förskjuta vissa kostnader för den enskilde forskaren igenom sida avgifter , eller till förlag genom minskade intäkter , och vi lovar att hjälpa till att täcka dessa kostnader . För detta ändamål har vi överens om att hjälpa till att finansiera de nödvändiga kostnaderna för offentliggörandet enligt open access -modellen av enskilda artiklar i vetenskapliga tidskrifter ( med förbehåll för rimliga gränser baserat på marknadsmässiga villkor och tjänster som tillhandahålls ) .

Vi bekräftar principen att endast den inneboende förtjänst av arbetet , och inte titeln på tidskriften där en kandidat arbete publiceras , kommer att beaktas i utnämningar , befordringar , utmärkelser meriter eller bidrag .

Vi kommer att betrakta en dokumentation av open access publicering som bevis på service till samhället , i bedömningen av ansökningar om fakultetsmedel utnämningar , befordringar och bidrag .

Vi antar denna politik i tron ​​att utgivarna av vetenskapliga arbeten delar vår strävan att maximera allmänhetens nytta vetenskaplig kunskap och kommer att betrakta denna nya politik som de är avsedda – en möjlighet att arbeta tillsammans till gagn för forskarvärlden och allmänheten .

Uttalande av Bibliotek och utgivare arbetsgrupp

Vi tror att open access kommer att vara en viktig komponent av den vetenskapliga publiceringen i framtiden och som fungerar att rapportera resultaten av pågående vetenskaplig forskning bör vara så öppet tillgänglig och fritt användbar som möjligt . Bibliotek och förlag bör göra allt för att påskynda denna övergång på ett sätt som inte stör den ordnade spridning av vetenskaplig information .

Bibliotek föreslå :

Utveckla och stödja mekanismer för att göra övergången till Open Access-publicering och att ge exempel på dessa mekanismer i samhället .

I vår utbildning och uppsökande verksamhet , ge hög prioritet åt att undervisa våra användare om fördelarna med Open Access-publicering och open tidskrifter tillgång .

Listan och markera open access-tidskrifter i våra kataloger och andra relevanta databaser .

Tidskriftsförlag föreslå :

Åta sig att ge ett öppet tillträde alternativ för någon forskning som publiceras i någon av de tidskrifter de publicerar .

Deklarera en konkret tidsplan för övergång av tidskrifter till Open Access -modeller .

Arbeta med andra utgivare av open access verk och berörda parter för att utveckla verktyg för författare och förlag att underlätta publicering av manuskript i standardiserade elektroniska format som lämpar sig för arkivering och effektiv sökning .

Säkerställa att open access -modeller kräver författaravgifter mindre hinder för forskare vid visat ekonomisk nackdel , särskilt från utvecklingsländer .

Uttalande av forskare och vetenskapliga sällskap Working Group

Vetenskaplig forskning är ett ömsesidigt beroende process där varje experiment informeras av resultaten av andra. De forskare som utför forskning och professionella organisationer som företräder dem har ett stort intresse av att forskningsresultat sprids som omedelbart , brett och effektivt som möjligt . Elektronisk publicering av forskningsresultat ger möjlighet och skyldighet att dela forskningsresultat , idéer och upptäckter fritt med forskarvärlden och allmänheten .

Därför :

Vi stöder principerna för open access -modellen .

Vi inser att publicering är en fundamental del av forskningsprocessen , och kostnaderna för publicering är en grundläggande kostnad för att göra forskningen .

Vetenskapliga samhällen överens om att bejaka sitt starka stöd för den öppna modellen och deras engagemang för att i slutändan uppnå öppet tillträde för alla de verk som de publicerar . De kommer att dela information om de åtgärder som de vidtar för att uppnå fri tillgång med samhället de tjänar och med andra som kan dra nytta av deras erfarenheter .

Forskarna är överens om att manifestera sitt stöd för öppen åtkomst genom att selektivt publicera i , granska om och redigering för open access-tidskrifter och tidskrifter som effektivt gör övergången till Open Access.

Forskarna är överens om att förespråka förändringar i marknadsföring och besittningsrätt utvärdering i syfte att erkänna gemenskapsbidrag på open access-publicering och att erkänna den inneboende förtjänst av enskilda artiklar utan hänsyn till titlarna för de tidskrifter i vilka de förekommer .

Forskare och samhällen är överens om att utbildning är en oumbärlig del för att uppnå fri tillgång , och åta sig att utbilda sina kollegor , medlemmar och allmänheten om vikten av öppen tillgång och varför de stöder det .

Deltagarlista

Dr. Patrick O. Brown
Howard Hughes Medical Institute
Stanford University School of Medicine, and
Public Library of ScienceMs. Diane Cabell
Associate Director
The Berkman Center for Internet & Society
at Harvard Law SchoolDr. Aravinda Chakravarti
Director, McKusick-Nathans Institute of
Genetic Medicine at Johns Hopkins
University, and
Editor, Genome Research

Dr. Barbara Cohen
Senior Editor
Public Library of Science

Dr. Tony Delamothe
BMJ Publishing Group
United Kingdom

Dr. Michael Eisen
Lawrence Berkeley National Lab
University of California Berkeley, and
Public Library of Science

Dr. Les Grivell
Programme Manager
European Molecular Biology Organization
Germany

Prof. Jean-Claude Guйdon
Professor of Comparative Literature,
University of Montreal, and
Member of the Information Sub-Board,
Open Society Institute

Dr. R. Scott Hawley
Genetics Society of America

Mr. Richard K. Johnson
Enterprise Director
SPARC (Scholarly Publishing and Academic
Resources Coalition)

Dr. Marc W. Kirschner
Harvard Medical School

Dr. David Lipman
Director, NCBI
National Library of Medicine
National Institutes of Health

Mr. Arnold P. Lutzker
Lutzker & Lutzker, LLP
Outside Counsel for Open Society InstituteMs. Elizabeth Marincola
Executive Director
The American Society for Cell BiologyDr. Richard J. Roberts
New England Biolabs

Dr. Gerald M. Rubin
Vice President and Director, Janelia Farm
Research Campus
Howard Hughes Medical Institute

Prof. Robert Schloegl
Chair, Task Force on Electronic Publishing
Max-Planck-Gesellschaft, Germany

Dr. Vivian Siegel
Executive Editor
Public Library of Science

Dr. Anthony D. So
Health Equity Division
The Rockefeller Foundation

Dr. Peter Suber
Professor of Philosophy, Earlham College
Open Access Project Director, Public Knowledge
Senior Researcher, SPARC

Dr. Harold E. Varmus
President, Memorial Sloan-Kettering Cancer Center
Chair, Board of Directors, Public Library of Science

Mr. Jan Velterop
Publisher
BioMed Central
United Kingdom

Dr. Mark J. Walport
Director Designate
The Wellcome Trust
United Kingdom

Ms. Linda Watson
Director
Claude Moore Health Sciences Library
University of Virginia Health System

 

Jag är inte en officiell talesman för detta påstående , bara en deltagare i konferensen som utarbetade det ( och skapare av denna HTML-version ) . Men jag har gått med på att samla in synpunkter på det och samla dem till deltagarna i uppföljningsmöte . Om du har synpunkter , skicka dem till mig på peter.suber @ gmail.com . Såvida du inte berätta för mig annars kommer jag antar att du samtycker att låta mig skicka dina kommentarer till en eller annan offentlig diskussion lista . Tack , Peter Suber .