Isbjörnar och hundar


Original: http://www.bear.org/website/bear-pages/polar-bear/22-/200-polar-bears-and-dogs.html

polar_bear_and_dog.jpg

Brian Ladoon Churchill, MB, häckar slädhundar i isbjörnar. Varje sommar, björnarna kommer iland från Hudson Bay och vänta på is för att åter bildar i höst så de kan gå ut och jaga sälar igen.

Istället för att skjuta björnar som kommer i närheten av hans hundar, arbetade Brian ut ett sätt att leva tillsammans.

Han fann att de flesta av de björnar som bara ville spela. Så gjorde hundarna. Han fann han kunde staka ut hundarna och låt björnar och hundar spela.

På hösten, när mängder av märkliga björnar som passerar på väg till Hudson Bay, blev lokala björnarna hans allierade. Dominerande lokala björnar hazed konstiga björnar bort. Oavsett om det var deras avsikt, förhindrade den dominerande lokala Björn alla icke-lekfull konstiga björnar skadar hundarna.

Brian planen fungerade relativt väl i över två decennier tills oaccepterande tjänstemän klev in och bort flera lokala björnar i oktober 1996. Sedan dödade en konstig Björn flera hundar. Artikeln nedan berättar vad som hände.

Inte en slumpmässig Bear Attack

av Galen Rowell

Förkortad från Outdoor Photographer Magazine, maj 1997

I oktober 1996 gick en isbjörn amok genom Brian Ladoon remote slädhund camp elva km utanför Churchill. Det dödade 6 hundar, åt två och sårade 12 mer.

Åtgärder av spelet bekantade fälls ut attacken. Bekantade motarbetas medvetet Ladoons nya strategi som hade räddat oräkneliga björnar och hundar. Istället för att skjuta björnar, tillåtna Ladoon naturliga spel mellan björnar och hundar. Bara ibland han vaktmästare sällsynt dåliga skådespelare av lägret till ett belopp av hagelgevär sprickor. Dominerande björnar vana vid att hans hundar vanligtvis utförs aktiviteten på egen hand.

Tragedin började efter en grupp försökte besöka Ladoons läger för att se björnar och hundar. Deras fordon blev fast i snön. En isbjörn fastställa och somnade trettio meter bort. En viltvårdare “räddade” kändisar och informerade Ladoon att han hade riskeras besökare. Tolv tjänstemän och en helikopter snart dök upp på Ladoon’s camp och bort fem stora björnar som var vänlig att hans hundar.

Ladoon orolig att utan dem hans läger skulle vara “öppen för varje slingrande Björn som kommer genom.” Han höll en dagtid vaka i nära noll temperaturer och 30 mph vindar.

Blodbadet började i totalt mörker medan Ladoon var i stan. En Björn ignoreras kött anges som ett avskräckande och attackerade hundar, äta en. Nästa morgon, kom Ladoon på fem döda och elva skadade hundar. Nästa natt, två fler hundar attackerades och en annan ätit. Nästa dag, sköt Ladoon en vuxen manlig isbjörn.

Ladoon sade spelet bekantade bör ha “respektera att jag har att göra med björnar utan problem i över tjugo år.”

Innan händelsen, hade endast fyra av hans hundar dog av Björn interaktioner 23 säsonger. Ingen var attackerad eller ätit. Ladoon anser alla fyra tidigare incidenter var ett resultat av björnar blir intrasslad i Hundarnas kedjor och råkar bryta hundar halsar i sina försök att få gratis.