HEMMELIGT ARTIKEL TIL evige fred

Original: https://www.mtholyoke.edu/acad/intrel/kant/2ndsup.htm

En hemmelig artikel i kontrakter under offentlig ret er objektivt, dvs ud fra dens indhold, en selvmodsigelse. Subjektivt, dog kan en hemmelig klausul være til stede i dem, fordi de personer, der dikterer det kunne finde det kompromis til deres værdighed at erklære åbent, at de er dets ophavsmænd.

Den eneste artikel af denne art er indeholdt i udsagnet: “Udtalelserne fra filosoffer om betingelserne for muligheden for offentlige fred høres af de stater, bevæbnet til krig.”

Men det synes ydmygende at den lovgivende myndighed i en stat, som vi skal naturligvis tilskrive den allerstørste visdom, til at søge instruktion fra fag (filosofferne) om principper for adfærd over for andre stater. Det er ikke desto mindre meget tilrådeligt at gøre. Derfor staten stiltiende og hemmeligt opfordrer dem til at give deres meninger, der er, vil staten lade dem offentligt og frit tale om de generelle leveregler krigsførelse og etablering af fred (for de vil gøre det af sig selv, forudsat at de er ikke forbudt at gøre det). Det kræver ikke en særlig konvention mellem staterne om at se, at dette er gjort, da deres aftale på dette punkt ligger i en forpligtelse, der allerede er etableret ved almindelige menneskelige fornuft, som er moralsk lovgivende.

Jeg mener ikke, at staten skal give principperne for filosoffer nogen præference på beslutningerne i advokater (repræsentanter for statsmagten); Jeg beder kun, at de blive hørt. Advokaten, der har gjort, ikke blot skalaerne i højre, men også retfærdighedens sværd hans symbol, generelt bruger sidstnævnte ikke alene til at holde tilbage alle udenlandske påvirkninger fra det tidligere, men hvis skalaen ikke synker den måde, han ønsker, han også kaster sværdet ind i det (VAE Victis), en praksis, som han ofte har den største fristelse, fordi han ikke også er en filosof, selv i moral. Hans kontor er kun at anvende positive love, ikke at spørge, om de ikke kan have behov for forbedring. Den administrative funktion, som er den nederste i hans fakultet, tæller han som højere, fordi det er investeret med magt (som det også er tilfældet med de andre fakulteter). Den filosofiske fakultet indtager en meget lav rang mod denne allieret magt. Det er således siges om filosofi, for eksempel, at hun er den tjenerinde til teologi, og de andre fakulteter hævder så meget. Men man behøver ikke se tydeligt, om hun forud sin elskerinde med en flambeau eller følger der bærer hendes tog.

At konger skal filosofere eller filosoffer bliver konger ikke kan forventes. Det er heller ikke til at blive ønsket, da besiddelse af magt uundgåeligt korrumperer uhæmmede dom grund. Men konger eller kinglike befolkninger, der udelukker sig under lovgivningen i lighed bør ikke lide klassen af ​​filosoffer forsvinde eller at være tavs, men bør lade dem tale åbent. Dette er absolut nødvendigt for oplysning af virksomhed som regeringen, og da klassen af ​​filosoffer er af natur ude af stand til at plotte og lobbyisme, er det hævet over enhver mistanke af udgøres af propagandister.