Liter Cide 2 Stavning

Original: http://homepage.ntlworld.com/vivian.c/Writings/Shorts/LiterCide.htm

Vi har alle haft vores dårlige erfaringer med stavning. Den tid, læreren fortalte os væk fra for tyvende gang til stavning ‘modtage’ med et ‘altså’. Den tid, vi skrev “goges« på tavlen i stedet for “smuk” og alle lo. Åh stavning kan være en frygtindgydende monster.

Alligevel er vi alle nødt til at opfylde det ansigt til ansigt. Gå ad en gade og du kan se navnene på de butikker – »Fleurtations ‘,’ bestyrelse Stupid” og “A Salt N voldsramte«. Spelling vittigheder er overalt, hvilket gør visuelle ordspil ud af engelsk. Men stavning er ikke meningen at være sjovt; Det er meningen at skræmme dig, er det ikke?

Eller vi tekst hinanden: ‘cu l8er 4 t Sørg u stoppe 4 noget 2 spise’. Det er sjovt; Det er et hemmeligt sprog med sine egne regler baseret på navnene på de bogstaver og tal. Men du er ikke meningen at nyde at gøre nye stavemåder op, er du?

Eller vi køber antal-plader til vores biler. Har du lyst til “P9 YCO« eller »LUS 7Y« eller Liberaces ’88 nøgler ‘? Ikke billigt selvfølgelig. »K1 NGS ‘angiveligt koster £ 235.000; »S1 NGH« kom en smule billigere på £ 86.000 og “C1 LLA» omkostninger nogen (Gad vide hvem?) Kun £ 6750. I England mennesker betaler formuer for personlige antal plader, selv om i andre lande omkostningerne er nominelle. Folk tror selvfølgelig er det værd at bruge penge på monster af stavning.

Endnu større penge er involveret i at navngive nye lægemidler. De har fået til at lyde effektiv “Prozac” eller videnskabeligt “Xenical«. Hvis det er muligt, forsøge at få nogle videnskabelige udseende ‘z’er “Zocor« eller »x’er” Xanax “. Medicin er endnu mere effektiv, hvis du kan fordoble dosis af konsonanterne »Vioxx. Hvis du sælger i håndkøb, gør livet ‘let’, om ‘Polloneze’, ‘Diareze «eller» Herp-Eze “. Tiltrækning kunden kan afhænge af den rigtige stavning.

Ofte folk bruger stavning at gøre noget unikt deres egne. Kennel Klub insisterer på, at hvert show hund har et unikt navn, lettest opnået gennem stavning. Så stolte ejere udelade mellemrummene mellem ordene »Kingatheroad«, stave Bogstaverne »Essayess« eller lave ordspil ‘Stella A Trois «. Stavning viser hundens individuelle identitet, ligesom mennesker kan have særlige stavemåder som ‘Cholmondeley «(alias Chumley) eller» Sandys «(Sands).

Folk behandler deres huse på samme måde. En strand hytte er “Thistle Dew«, husenes Tran Cwlity «eller» Dunbowlin «. En virksomhed, der gør hus tegn fortalte mig, at en fælles anmodning er for “Llamedos« (staver det bagfra), en vittighed set for mange år siden i Dylan Thomas mytiske walisisk landsby “Llareggub«. Give dit hus en smuk stavning fortæller folk om dine holdninger til livet, om »Itlldo ‘,’ Homeleigh« eller »Sunnymeade«. Stavning er vigtigt for folk.

Så hvorfor er der doom-spekulanter på vores radioer og aviser, der sørger over, at stavning bliver værre hele tiden? De behandler stave ligesom færdselsloven – et sæt af restriktioner på, hvad man kan og ikke kan gøre. De kloge hoveder sat sig op som stavning betjente håndhæver hastighedsgrænserne. Er det ikke skammeligt, at 40% af folk ikke kan stave “Embarrass« og 82% kan ikke stave “udtørre”? Hvad er verden kommer til?

Men reglerne for stavning ikke er fastsat af en regering eller en religion. Det er ikke en kriminel eller en moralsk handling, hvis du stave “forbindelsesofficer« som »liason«. De staveregler vi bliver undervist er ikke mere end tommelfingerregler, hovedsagelig opfundet et par hundrede år siden. De er ikke sat i stentavler af nogle absolutte autoritet heller ikke de virkelig give meget hjælp i forbindelse med alle de særheder nuværende engelsk.

Tag den mest berømte regel af alle: ‘i’ før »e« undtagen efter »c«, når “ei” siges med en lang ‘ee’ lyd. De fleste af os mumle dette til os, hver gang vi skrive ‘modtage “eller” bedrag “. Det ser ud til at virke. Men hvis du tælle op, hvor mange ord, det gælder for dig at finde kun omkring ti base-ord med en ‘CEI’ stavning, hvoraf to er ‘Ceilidh “og” fluorescein. En regel, der kun gælder for ti ord er omtrent lige så nyttig som en vej-anvendt tegn kun ti kryds i England.

Selvfølgelig vel vidende, at der findes regler, betyder, at vi får en brummer fra at bryde dem. Der er ikke nogen bøder for »oprørsk« stavning. Pop grupper kan kalde sig ‘Gorillaz’, ‘OP8 «eller» Bhang II Rites’. De er at proklamere, at de ikke ønsker at være i overensstemmelse med konventionerne.

Men de stadig overholde et sæt alternative konventioner. Brug et brev-navn eller et nummer for en stavelse, “Torna-K« og »Pollen 8 ‘; forandring ‘s’ til ‘z’, ‘Redz «og» Zwan «; bruge et »k« til »c« »Outkast. Denne »k« konventionen er alle omkring os i shop navnene »Klass Design ‘eller tegnefilm’ Krusty«. Det går tilbage to århundreder, som i ‘Ku Klux Klan’. Der er konventioner for at være utraditionel i stavning, ellers ingen ville forstå dig.

Selvfølgelig skal du ikke gøre stavemåder, der ligner fejl snarere end oprør. Only ‘Polloneze’, ‘Gamle Peculier «og» Lands’ End ‘har været modig nok til at holde fast i hvad der ved første øjekast ligner de faktiske fejl. Folk er nødt til at være opmærksom på, at du er bevidst overtræde, ikke bare uvidende.

Det største problem med dårlig stavning er, at folk ser det som afslører alle mulige karakterdefekter – skødesløshed, manglende uddannelse eller endog ren og skær uhøflighed. Hvad du nødt til at være forsigtige med, er den offentlige stavemåde, at andre mennesker kommer til at se og læse og dømme dig ved, ikke stavningen af ​​tekstbeskeder og e-mails, som hovedsagelig privat. De kloge hoveder ‘hån er ikke fordi de ikke kan forstå, men fordi de tillægger mere værdi til stavning end kommunikation – stavning »bolig« som »acomodation« er et tegn på, der ikke tilhører en uddannet gruppe, ligesom sms’e “se dig senere for te ‘snarere end’ cu l8er 4 t «er et tegn på ikke at være en Texter.

Der er naturligvis reelle problemer med engelsk stavemåde. Vi linker bogstavet »a« til forskellige lyde i ‘lokkemad’, ‘bat “,” kampklar “,” Bart “og” mange “. Vi har vilkårlige regler, at bogstaverne »ck« ikke kan forekomme i begyndelsen af ​​et ord ‘ckeel «, først i slutningen’ tilbage ‘. Mange excentriske ord har blive husket enkeltvis, uanset om ‘Yacht’ eller endog ‘af’ (måske det eneste ord, hvor “f” står for “v” lyd). Børn er nødt til at tilbringe lange år at mestre disse komplekse områder.

Men engelsk er trods alt får sammen ganske godt. British Council anslår en milliard mennesker er ved at lære engelsk i hele verden. Engelsk har haft stor succes og kan tilpasses til moderne anvendelser i web-sider og e-mails. Vi bør ikke sælge det kort ved klager over, at nogle få regler i udkanten af sproget bliver ignoreret. Snarere skal vi fejre den rigdom af engelsk stavning og den måde, at det tal i vores liv i hver gade-skilt, avis eller e-mail.