En videnskabelig teori er …

Original: http://www.astronomynotes.com/scimethd/s2.htm

Hvad adskiller en videnskabelig teori fra en ikke-videnskabelig teori er, at en videnskabelig teori skal være anfægtes i princippet; en række forhold skal potentielt eksistere sådan, at hvis de observeres det ville logisk bevise teorien forkert.

Her er en forenklet version af logikken i den videnskabelige metode: vi begynder mødet med naturen ved at gøre iagttagelser og derefter gennem nogle kreative proces en hypotese genereres om, hvordan nogle proces af naturen fungerer. På grundlag af denne hypotese, er et eksperiment logisk udledt, som vil resultere i et sæt af særlige bemærkninger, der skal forekomme under særlige betingelser, hvis hypotesen sandt. Hvis ikke opstår disse særlige observationer, så vi står med flere muligheder: vores hypotese skal revideres, blev eksperimentet udført forkert, eller analysen af ​​resultaterne fra dette forsøg var i fejl.

Selve processen indebærer ofte en stor indsigt og kreativitet. Husk dog, at denne fortolkende proces kan have forudindtaget udfald eller konklusioner. Dette punkt vil blive behandlet senere. For nu, blot konstatere, at uden en disconfirmation er i princippet muligt, en tro er ikke acceptabelt, da selv en potentiel videnskabelig hypotese. Der skal være en mulig konkret prøve.

Denne refutability og testbare forudsigelser af en “god” eller nyttig videnskabelig teori bør udvide yderligere. En videnskabelig teori må gøre testbare eller anfægtes forudsigelser af, hvad der skal ske, eller ses under et givent sæt af nye, uafhængige, observere eller analyse omstændigheder fra særligt problem eller observation teorien blev oprindeligt designet til at forklare. For eksempel blev den tilsyneladende modsætning mellem Uranus forudsagte position fra Newtons himmelsk mekanik forklares ved tilstedeværelsen af ​​en hidtil ukendt planet, Neptun, hvis stilling blev forudsagt fra Newtons himmelsk mekanik. Astronomer fundet Neptun lige hvor teorien sagde, at det bør være. Newtons teori var ikke oprindeligt udviklet til at forklare Uranus eller Neptuns bevægelser, og det blev testet via teleskopiske observationer.

Resumé

En videnskabelig teori skal være testbare. Det skal være muligt i princippet at bevise det forkert.
Eksperimenter er den eneste dommer af videnskabelig sandhed.
Videnskabelig metode: observationer, hypotese / teori, eksperiment (test), revision af teori.
En “god” eller nyttig videnskabelig teori vil gøre testbare forudsigelser af hvad der skal ske under nye omstændigheder, der er uafhængige af det oprindelige problem eller observation for hvilken teori blev udviklet.