Kan vi styra människor genom namn?

Original: http://homepage.ntlworld.com/vivian.c/Writings/Shorts/Nicknames.htm

John Major? Johnny Major? Johnno Major? William Clinton? Bill Clinton? Billie Clinton? Will Clinton? Willie Clinton? Liam Clinton? Vad är skillnaden?

Förkortning förnamnet verkar tillräckligt enkla-Peter till Pete, Gabriel till Gabe eller Gay, Gillian till Gill, Andrew till Drew, beroende där talaren kommer ifrån. När du förkorta ett namn, du gör några anspråk på att bekantskapen eller förtrogenhet. Som jag sa till Liz Taylor igår … Användningen av “dvs / y” slutar, som i Nicky, Bobbie eller Frankie, lyder mer subtila regler. I många språk de “höga” “i” ljud i sig tyder litenhet, som i teeny-weeny Itsy Bitsy polka dot bikini, eller pissa beastie, jämfört med den “låga” vokalljud i stora, stora, stora, enorma, eller till och med humongous. Lägga ett “i” ljud till någons namn faktiskt låter bekant och vänlig, men det tyder också de är små och barnsliga. Med rätta är “dvs / y” kallas den diminutiva slut.

År 1996 en reklamkampanj för WEA Records använde samma slogan i flera tidningar med ett namnbyte: in the Sun den att läsa Vad kan jag få för Mikey ?, i Mail Vad kan jag få för Lucy ?, i Guardian Vad kan jag får för Vicky? och i de oberoende Vad kan jag få för Deirdre? Ingen påpekade i tidningen diskussion om detta att alla namn slutade med “ie / y”, med undantag av Deirdre och även det slutar i ett “i” ljud i tal!

Ett sätt att minimera dessa barnsliga övertoner är att anta stavning såsom Nicki eller Ricki. Eller faktiskt teamet som ansvarar för en australisk TV-serie anspråk på att vara Mucci, Yucci och Succi. Valet mellan det korta formuläret och “ie / y” avslutningen beror på talarens attityd: Nick / Nicky, Ed / Eddie, Alf / Alfie. De korta former såsom Tom ljudet något mindre nedlåtande än de “dvs / y” former såsom Tommy. I en motreaktion mot “ie / y”, vissa namn har “y” -Mindre ändelser såsom Johnno för Johnny, Anders för Andrew, Debs för Debbie, eller Kell för Kelly.

Andra språk använder liknande effekter. På ryska, kan samma kvinna kallas Nataä LJA i formella sammanhang, Nataä SE en av hennes nära familj, Nataä Sé en’ka av någon som är glada att tala med henne, Nataä Sé ECE ka av någon som talar ner till henne och Nataä Sé ka av någon som känner henne väl. I polska en man som heter Jan också kan kallas Janek, Jasienä ku, Jasiaƒ TKO, och Jasiek. Var och en av de former som styr den person som anges på ett något annorlunda sätt.

Värdet bifogas olika former av ett namn förändringar över tid Jazz altoist John Dankworth blev respektabla John Dankworth. På senare tid denna trend mot det fullständiga namnet har vänt, som med Bill Clinton om Billy Clinton verkar fortfarande osannolikt. Även de “dvs / y” former har blivit mer vana. Medan 1950-talet statsministern var definitivt Anthony Eden, på 1980-talet Maggie var premiärminister i vissa sammanhang, och på 1990-talet ledare för “nya” Labour är Tony Blair.

Så tron att känna någons namn ger dig makt över dem är långt ifrån död, bara förflyttas till formen av deras namn. Använda förnamnet kan vara en signal om makten, som i lärare till elev, chef att sekreteraren, eller faktiskt nyhetsläsare användning av förnamn och smeknamn för kvinnor som utsatts för brott-Jackie kropp hittades. Förkorta namnet Michael till Mike, visar förtrogenhet; lägga till ett “dvs / y” visar ett extra lager av nedlåtenhet, Susan till Susie. När de vanliga formerna är drottning Lizzie och prins Phil, kommer vi att veta monarkin har äntligen ingen makt över oss.