Noteringar på Resultatet Betygsätt Senaste Rörelser

Original: http://myweb.lmu.edu/jdevine/depr/ProfitRate.html

James Devine

Ekonomiska avdelningen

Loyola Marymount University

4 feb 1999

Betoningen på att öka klyftorna inom amerikanska samhället fokuserar oftast helt på skillnader mellan löntagarna. (Det stress kan ses i arbete både Paul Krugman och Robert Reich, som är oftast politiska fiender.) Men frukten av globaliseringen – som ger kapitalet i USA fler alternativ om var att lokalisera – hittills har också varit ökad makt kapitalets gentemot arbete, även om det innebär ibland mindre ström för många enskilda kapitalister i förhållande till sina medmänniskor. Detta kan ses i senaste höjningarna av vinstmarginalen.

Globaliseringen bidrar till att förklara varför de verkliga lönerna för nonsupervisory arbetare stagnerade relativt trendtillväxt i arbetskraftens produktivitet. Som Thomas Palley skriver,

“Fram till 1973, produktivitet och typiska arbetare ersättning [vilket inkluderar fördelar såsom prissatta sjukförsäkring] flyttade tätt tillsammans. I mitten av 1970-talet, började kompensation att halka efter utan fortsatte att stiga Ersättning. Kulminerade 1978 (lite senare än lönerna) , och sedan dess har sjunkit stadigt ”
även om arbetsproduktiviteten fortsatte att stiga. (Se Gott om ingenting. Det Downsizing av den amerikanska drömmen och Case för struktur keynesianism, Princeton, 1998, s 53.) Detta inte automatiskt leda amerikanska lönsamhet att stiga på grund av faktorer såsom ökande vikten på kostnaderna för löner av overhead arbetare, lågt kapacitetsutnyttjande och fallande producentpriser i förhållande till konsumentpriserna.

Dock ökade vinstandelen kraftigt strax efter den kraftiga ökningen av globala investeringar som startade 1988, den våg av neddragningar (gallring overhead sysselsättning), och återhämtningen från recessionen 1991 till 2,1 Andelen inhemska inkomster tas av kapitalinkomster började skyhöga 1992, överstiger det uttryckligen vinsthöjande Reagan-eran av 1980-talet (17,1 procent), men inte närmar sig guldålder på 1960-talet (21,5 procent). Dessa data kommer från Survey of Current Business (juni 1998 s. 9, tabell 9 och diagram 5). Uppgången i vinstandelen kan inte enbart vara ett resultat av stigande kapacitetsutnyttjande eftersom användningskapacitet hastigheter visar en utplaning (eller ens ett fall) snarare än en ökning efter 1994, trots den dramatiska nedgången i officiella arbetslösheten rates.2

Inte överraskande, profit i USA sköt i höjden brant med början 1992, efter Bush-eran lågkonjunkturen slutade. Detta var mer än den vanliga cykliska uppgång lönsamhet som resultat av förbättrad användning kapacitet: även om det är sant att genomsnittet för 1990-1997 (8,5 procent) var lägre än för guldåldern (10,8 procent), högre än det som för 1970- och 1980-talet (8,0 och 7,5 procent, respektive) .3

Den stigande vinstnivå, förresten, är en del av förklaringen till hur arbetslösheten faktiskt fick till 4,5 procent under 1998. Det var inte Feds gör, eftersom dess ledarskap fruktade kontinuerligt inflation och klamrade sig fast etablerade beräkningar av arbetslösheten (NAIRU) under vilken inflationen “garanterad” att explodera. I själva verket började de öka räntor under februari 1994 för att “föregripa” inflation. Realräntorna – en tydlig indikator på den åtstramande lutning av penningpolitiken – steg med början år 1993, plana ut under 1995 på mer än en procentenhet över det historiska genomsnittet sedan 1959,4 Trots denna täthet och åtstramande finanspolitik, 5 mellan 1993 och 1997 privata utsocknes fasta investeringar faktiskt ökade från 9,3 procent till 11,7 procent av BNP. Detta beror delvis på att den vinstnivå steg med mer än 2 procentenheter jämfört med en riktig räntehöjning på ca 1 procentenhet för längre löptider till maturity.6 Denna boom förklarades också delvis (via “accelerator effekten”) av ökningen i USA: s export under dessa år, en trend osannolikt består, med tanke på den rådande internationella miljön.

Det är mycket osannolikt att 4,5 procent officiella arbetslösheten ses i mitten av 1998 kan upprätthållas under lång; reservarmén behövs för att upprätthålla höga vinstmarginaler är förmodligen högre. Redan har lönerna börjat en cyklisk uppgång, 7 sätta ett kostnadstryck på vinster, särskilt med tanke på importkonkurrens (intensifieras av den höga dollarkursen) och Fed: s ovilja att överse inflationen. Detta hot verkar vara endast delvis motverkas av de fallande priserna på olja och andra import. Lägga i hotet att dra priser från Asienkrisen, bör investeringsefterfrågan dämpas och arbetslösheten bör klättra soon.8 När ekonomin saktar eller faller, det kommer att sätta stopp för den senaste tidens vinst boomen.

För de viktigaste uppgifterna att denna anmärkning bygger på, klicka här. För en graf över vinstmarginalerna, klicka här. För ett diagram över andelen andel av resultatet, klicka här. För en graf av produktionen kapitalkvoten, klicka här. För ett diagram över den effektiva skattesatsen på resultat intäkter, klicka här. Alla dessa uppgifter kommer från, eller bygger på, Survey of Current Business, juni 1998.

ANMÄRKNINGAR

Detta kan ses dramatiskt i figur 1 (s. 37) i Michael Reich (“Är US Företag Top Heavy Managerial Propositionerna i utvecklade kapitalistiska länderna,?” Granskning av Radical Political Economics, Summer 1998 30 (3): 33-45). Till skillnad från det normala mönstret för ekonomiskt välstånd perioder av perioden 1947-1990, chefer och arbetsledare föll som procent av den privata utanför jordbrukssektorn sysselsättningen under 1990-talet.
Se 1998 års ekonomiska rapport för ordföranden (ERP), tabell B-54. Stigande kapacitetsutnyttjande ökar vinstandelar på grund av den roll som omkostnader, inklusive overhead lönekostnader.
Dessa uppgifter kommer från Survey of Current Business (SCB), juni 1998 s. 9 (tabell 9 och diagram 5). (För webbsidan, se http://www.bea.doc.gov/bea/ARTICLES/NATIONAL/NIPA/1998/0698bs.pdf) De stigande resultat vinst ränta inte bara från den stigande vinstandel men från stiger i output-kapitaltäckningsgraden. Utgången-kapitaltäckningsgraden (Y / K) – impliceras av SCB siffror rörande vinstmarginalerna R / K och vinstandelar R / Y – ökade stadigt från 1991, nå en nivå som är jämförbar med 1960-talet. Denna Y / K ökning verkar kopplade till 1980- och 1990-shake-out av amerikanska tillverkningsindustrin (desinvesteringar från gamla utrustning och anläggningar), investeringar i modernare fast kapital, och de fallande priserna på vissa kapitalvaror (specifikt, datorer) och viktiga rå material såsom olja. Men tills mer forskning görs, är denna ökning något av ett mysterium. Till exempel, många eller de flesta av forskningen om datorisering har handlat om varför den inte har bidragit till arbetsproduktivitet, ignorera dess möjliga effekter på “kapitalproduktivitet.” (Se till exempel, Jeffrey Madrick, “Datorer: Väntar på revolutionen,” Challenge, 41 (4) Juli-augusti 1998 sid 42-65..) Som med R / Y, roll kapacitetsutnyttjande förklara nyligen förändringar är minimal.
Denna beräkning bygger på en enkel subtraktion av kedjade BNP prisindex inflationen från treasury obligationsräntorna, baserad på tabeller B-3 och B-73 i 1998 ERP. Det faktum att inflationen har sakta under de senaste åren tyder på att inflationsförväntningarna har också sjunkit, så att dessa uppskattningar är låga jämfört med den förväntade realräntan.
Robert J. Gordon, makroekonomi, 7: e uppl., Sid. 141, diagram 5-9 visar en krympande strukturellt underskott efter 1992, ett tecken på åtstramande finanspolitik. Statliga inköp minskade från 20,2 procent till 16,5 procent av BNP mellan 1993 och 1997.
Detta passar den relativa krympning av den andel av ränteintäkter som kapitalinkomst ses i SCB juni 1998, s. 9, tabell 9, kolonner (5) och (8). Investerings / BNP bygger på ERP, 1998, tabell B-2. Under denna period, förbrukningen var en relativt konstant andel av BNP. Ju mer intensiv kamp för konkurrens innebär ökat tryck för företag att investera för att hänga med (eller få en kant kontra) konkurrensen och för att undvika att förlora ut permanent. Den ökade flexibiliteten i kapitalutrustning i samband med datorrevolutionen tycks också ha kompenserat för den ökande osäkerheten mer intensiv konkurrens.
Se Vänster Business Observer, nr 8 21 jul 1998, s. 8 och Lawrence Mishel, Jared Bernstein, och John Schmitt i Policy Institute ekonomiska, “Äntligen, reallöne Vinster” på http://epinet.org i deras avsnitt om villkoren på arbetsmarknaden.
Som nämnts, har finanspolitiken haft en åtstramande lutning, som ett led i arbetet med att balansera budgeten och för att hålla den balanserad.