En Faktisk Sats gäller Gud

original: http://www.phy.duke.edu/~rgb/Philosophy/god_theorem.php

Det är sällsynt i mänsklighetens historia som en verklig teorem har angivits, än mindre visat, om Gud. Denna brist på bevisbara resultat har varit en av de stora stötestenarna för rationell religion, och naturligtvis det som inte är, eller kan inte, göras rationellt förblir irrationell till vår stora bestörtning och ömsesidig förstörelse.

Detta dokument visar en faktisk sats om Gud och universum som kan vara av intresse för den eviga konflikten mellan de som hävdar att Gud “skapade” Universum och de som hävdar att det inte finns någon Gud och att universum inte krävde en skapare . Satsen löser inte frågan om huruvida det finns en Gud (som Hume visade för länge sedan att varken förnuft eller slutledning är tillräckligt för att bevisa Guds existens), men det sätter stopp ganska fint på frågan om någon konsekvent föreslog Gud kunde ha skapat universum.

Genom att analysera frågan om Guds hjälp av informationsteori och Gödels teorem, med hjälp av mängdlära på enkla sätt, visar det sig att endast en modell av Gud kan göras för att uppfylla “standard egenskaper Gud”: Omniscience, omnipresence, allmakt. Det fastställs därför stränga begränsningar för theisms. De flesta teistiska religioner i världen är, för att tala klarspråk, inte i överensstämmelse med denna sats. Eftersom satsen är baserad på förnuft, och faktiskt dess axiom är sådana att de knappast kan ifrågasättas och sluta med ett system av rationell kunskap alls, detta är helt enkelt för dåligt för dessa religioner. De har fel! Inte bara fel på deras periferi, brister på något relativt liten sätt av skriften. Inte bara brister i sin skrift. Bristfällig i centrum – den grundläggande uppfattningen om Gud de avancerar är självmotsägande och omöjligt.

I de flesta fall är detta smärtsamt uppenbart från ens kortfattad prövning av deras teistisk mytologi ändå, men återigen avsaknaden av en faktisk konstruktiv sats om Gud har lämnat ett litet fönster av möjligheten att kärn tro och beskrivning av Gud som en dualistisk skapare av universum är det faktiskt inte orimligt, irrationell, omöjligt, så att de som teism kunde vara korrekt. Detta fönster är nu stängd.

Varnas! Artikeln innehåller en omotiverad polemik mot theist skriftbaserade religioner, särskilt de vars mytologiska rötter i bronsåldern, en tid då livet på jorden var ful, otäck brutish och korta (medellivslängden i centrala Eurasien var bara runt 18 ). För att citera Thomas Jefferson:

Prästerna i de olika religiösa sekter … fruktar före vetenskapen som häxor gör tillvägagångssätt dagsljus, och bister uppsyn på den ödesdigra förebud tillkännage indelningen av de duperies som de lever.
De framsteg inom vetenskap har för länge sedan tärnad alla duperies (ingår i de förment “gudomligt inspirerade” skrifter som definierar deras troslära) på vilka de bor, visar (till exempel) att hela Moseboken är ren myt och är absolut disproven av vetenskapen. Det är just så rimligt att tro att datorskärmen på vilken du läser dessa ord kommer transmogrophy in ett moln av fjärilar (kränka valfritt antal fysikens lagar) än det är att tro Genesis. Enkelt sunt förnuft och vardag räcker att förkasta det. Ändå senaste undersökningarna tyder på att så mycket som 60% av befolkningen i USA anser fortfarande att händelserna i Första Mosebok faktiskt hände!

Denna typ av själv deluded tro inte är ofarliga, och är inte utan konsekvenser. Vi lever i en tid där enskilda individer kan styra destruktiva krafter som vida överstiger alla arméer i alla världen av bronsåldern, och att försöka styra denna makt med en bronsålders moral, moral uttrycks av Moses i Numbers 31 såsom han hade bjudit sina trupper att begå folkmord och slakta midjanitiska fångenskap kvinnor och barn, skona bara de unga jungfrur som han gav till sina trupper som sex-slavar, är otänkbart. Världens för närvarande lever i ett ständigt tillstånd av globala kriget – religionskrig, som grundades i gamla konflikter mellan konkurrerande mytologiska vidskepelse. Inget land är immun, ingen person är säkert så länge dessa vidskepelser är isolerade från krafter anledning gemensamt anpassade.

De som väljer att tro på dessa fantasier har all rätt att göra det, men de har ingen rätt alls att förvänta sig att deras tro ska vara säker från ifrågasätts av sina grannar i offentliga forum, eftersom även detta är en naturlig rättighet för alla fritt tänkande människor . För att återigen citera Jefferson:

Att publicera en bok om religion, min bäste herre, hade jag aldrig en idé. Jag bör så snart tänka på att skriva för reformeringen av Bedlam, som i en värld av religiösa sekter. Av dessa måste det finnas åtminstone tio tusen, varje individ i varje varav tror helt fel men hans eget.
I detta håller jag inte respekt med Jefferson. Det är min plikt att korrigera denna situation precis lika mycket som det är min plikt att korrigera eleverna i sina fel vid fysikproblem, och av samma skäl. Båda uppvisar en felaktig tillämpning av anledningen till världen som vi lever i, och om det onda existerar alls i den naturliga världen, är dess namn oförnuft. Ingenting är mer skrämmande att människan som agerar mot diktat orsak; Vi kallar sådana personer galen. Varför då, ska vi inte ge samma term kollektiva institutioner som systematiskt främjar orimliga propositioner som om de vore sanning och kallar denna profusity av religiös mångfald galen?
Ett kännetecken av vetenskap, det vill säga, rimliga tro grundad i en blandning av empirisk observation och konsekvens med ett nätverk av lika väl underbyggda föreställningar med detaljerade prediktiva och förklarings, är att när du presenteras med samma data och argument, två rimliga människor kommer i allmänhet överens om riktigheten eller rimlighet av de slutsatser som dras från dem. Varje student som studerar euklidiska geometrin bevisar samma satser från de tillräckliga axiom teorin. En muslim, hindu, kristen och en Judisk kan vara oense våldsamt om exakt vilka livsmedel som är oren och förbjudet av Gud (genom gudomligt inspirerade skrifter skrivna av okunniga manliga människor i medeltiden i det förflutna) för att äta, men presenteras med en teleskop och kontrollerbara astronomiska uppgifter och undervisade kalkyl kommer de alla överens om att Newtons gravitationslag korrekt beskriver rörelser de små lampor som verkar röra sig om natthimlen, och att dessa små lampor vid närmare granskning är faktiskt enorma världar som följeslagare vår egen som det kretsar kring den verkligt enorma solen.

Anledning leder dem till ett gemensamt svar, och tar en dogmatisk teistisk hävdande av Genesis och bevisar det falskt. För att fortsätta att hålla till en tro på att solen går runt jorden, eller tron på att Genesis själv fortfarande gudomligt inspirerade sanning, är galen. Detta arbete är därför avancerade i den fromma förhoppningen att om människor vill fortsätta att hålla till en religiös tro på Gud – något som är en fråga om rent personliga val, med tanke på bevis för sina egna liv och iakttagelser – de börjar genom att tillämpa testet av anledning att någon teistiskt system de önskar ansluta sig till genom att garantera att dess kärn teologi är förenlig med den sats.