DEN Solstenen

Original: http://www.astro.virginia.edu/class/oconnell/astr121/azcalImages.html

SOLEN STEN
Den “Solstenen” är den mest kända av ett antal liknande förkolumbianska mesoamerikanska sniderier. Det är en 12-fots diameter, 25 ton sten, för närvarande i National Museum of Anthropology, Mexiko. Det var huggen i 1479 AD, 40 år före den spanska erövringen (efter 1519). Två rekonstruktioner av det ursprungliga utseendet av stenen visas på denna sida.
De teman som uttrycks i stenen är gemensamma för kulturella traditioner som sträcker sig tillbaka till över 2000 år tidigare, genom Toltec, Maya, Olmec och tillhörande samhällen. Stenen är mindre en detaljerad representation av välutvecklade Aztec kalendersystem än ett monument till deras viktigaste gudom, solguden Tonatiuh. Det är mer korrekt kallas “Sun Stone.”
Den cirkulära formen på stenen representerar cykliska natur tid i mesoamerikanska världsbild. Aztekerna var nära bekant med den vanliga cykliska beteende astronomiska objekt som solen, månen och Venus, som bygger på observationer som sammanställts av de mycket duktiga Maya astronomer som föregick dem. De två innersta koncentriska cirkulära band omger centralvärme snida av stenen representerar delar av de två primära upprepande rituella kalendrar av Aztec religiösa och samhällslivet. Den mindre Bandet innehåller 20 “dag tecken” i den ceremoniella “månaden.” Dessa kombinerades med 13 numrerade dagar att producera en unik serie av datum inom en 260-dagars cykel kallas tonalpohualli (eller tzolkin av Maya). I motsats till de flesta kalendrar, gjorde begreppet månvarv (30 dagar) inte spela en viktig roll i detta system.
Den större band av 52 symboler representerar 52-års varaktighet “kalender rundan.” Dagar i denna cykel fått unika datum genom att kombinera tonalpohualli cykeln med 365-dagars solår. I samhällslivet, rundan var likvärdig med vårt århundrade. Eftersom individer i Aztec tider levde sällan än 52 år längre, varje dag i deras liv bar en unik kalendariska markör.
Den cykliska mekanismen för Mesoamerican kalendern illustreras med en Flash-animation på denna webbplats.

 

Ritualmordsanklagelsen
För att upprätthålla honom i hans rörelse över himlen och för att förebygga nedstigningen av evig kosmisk mörker och onda demoner på jorden, trodde aztekerna de var skyldiga att regelbundet mata solguden mänskliga hjärtan och blod. Den tungliknande genomföra sträcker sig från gudens mun på stenen är en offer flinta kniv av det slag som används för att hugga öppna kistor av fångenskap krigare under ritualmord. Guden insisterande på offer symboliseras av fågelliknande klor som clutch människors hjärtan på vardera sidan av ansiktet.
Den nära av en runda på 52 år innebar en samlad rikstäckande rensning ritual, där alla branden släckts, följt av den symboliska nytänd av solen genom att bygga en brand på den öppnade bröstet av en mänsklig offer offer. Solen Sten själv var troligen avsedd att monteras horisontellt för att få hjärtan och blod från denna och andra våldsamma ceremonier.
AZTEC KOSMOLOGI
Bortom återspeglar kalendern, beskriver stenen den livliga men omvälvande Aztec kosmologi. Den skriande ansikte solguden i mitten av stenen (se bilden ovan) är omgiven av en sex-flikig symbol för Ollin, eller “rörelse.” Också reproduceras i spetsen för denna sida är Ollin symbolen den enda av de tjugo dagars tecken för att representera ett abstrakt begrepp i motsats till “Reed,” “Wind” eller “Vatten”, till exempel. Den hänvisar till rörelsen av solen genom himlen utan också till rörelsen av jorden i form av destruktiva jordbävningar.
De fyra fyrkantiga paneler inom Ollin symbol skildra fyra kosmologiska epokerna tros ha föregått den nuvarande eran av det aztekiska imperiet. Under vart och ett av dessa, gudarna kämpade för att vårda människorna på jorden bara för att bli besegrad av en katastrof. Datum och arten av varje kosmisk förintelsen ges i panelerna: 4 Jaguar, 4 Vind, 4 Regn och 4 Vatten — siffran 4 vara ett dåligt omen.
Här är en beskrivning av de kosmologiska paneler på Sun sten från himlaskådare i antikens Mexiko av Anthony F. Aveni (1980, s 143.):
Begreppet den cykliska förstörelse och pånyttfödelse av världen är ett vanligt tema i Mesoamerican religion och mytologi. På den berömda Solstenen, omger ansikte Solguden, om vilken alla periodiska fenomen i naturen sker ser vi fyra rektangulära paneler symboliserar förstörelsen av världen på vardera av de tidigare epoker genom vilka det har passerat. I den mest avlägsna epoken (uppe till höger), var jättar som bebodde jorden attackerad och slukas av jaguarer. Vid den övre vänstra, gud vinden symboliserar de orkaner som genom bort folket i den andra epoken. Den tredje cosmogonic epoken, symboliserade eldens gud-regn nere till vänster, förstördes av lava och brand i en stor vulkanutbrott. De få överlevande var de som kunde förvandla sig till fåglar. Stormar och skyfall personifierade av vattenguden slutade den fjärde epoken (nedre högra panelen) orsakade män att ändras till fiskar. I det aktuella, eller femte, epok förstörelse genom jordbävningen sägs väntar oss.
Den femte, och nuvarande, kosmologiska eran började med självbränning av guden Nanhuatzin på uppdrag av mänskligheten och hans återkomst i himlen som solguden. Fyra små cirklar i hörnen av den stora Ollin symbolen ger det datum 4 Ollin då den transforme gud, nu “femte solen”, inledde rör sig över himlen. Men den dag förutspår också jordbävningen katastrof som kommer att avsluta den femte kosmiska epoken.
DEN LÅNGA COUNT OCH SLUTET AV VÄRLDEN
Maya, som föregick aztekerna men vars civilisation dramatiskt kollapsade ca. 900-950 e.Kr., trodde också i återkommande kosmiska cykeln av födelse och förstörelse, även om de betraktade den då aktuella cykeln som den fjärde i stället den femte. Maya spårade tid inom varje cykel med en tredje primärkalendersystem, den långa räkningen. (Aztekerna hade övergett den här enheten.) Den långa räkningen delas ett unikt nummer för varje dag inom en kosmisk cykel. Räknar uttrycktes i en modifierad bas-20-systemet, den längsta enhet som var baktun. En baktun är 20x18x20x20 = 144.000 dagar eller 394 solår långa. Vissa Maya handlingar på att en kosmisk skapelse cykel skulle sluta i en världsomfattande katastrof efter exakt 13 baktuns, eller 5125 år. Genom korskorrelera med unika astronomiska händelser och historiska datum efter den spanska erövringen, arkeologer kunde omvandla långa räkningen så får du dem i Julian (västra) kalendern. Datumet för den fjärde cykeln (och i slutet av den föregående) start var fast besluten att vara 11 augusti 3114 BC. Men det innebar att i slutet av den fjärde kosmiska cykeln inträffade 21 december 2012!
Du kan hitta mycket spekulationer på Internet om innebörden av cykeln omsättningen i december 2012, inklusive oansvariga förutsägelser om en Doomsday. Naturligtvis, detta inte hända. Men de förutsägelser var grundlösa till att börja med. Kom ihåg att för all sin skicklighet i att spåra planeterna var Mesoamerican världsbild full av vidskepelse, och de visade ingen insikt om den sanna fysiska universums natur eller ens storleken och formen på jorden. Deras skrifter var vaga och motsägelse om kosmiska cykler, och några inskrifter förutse epoker så mycket som 2020 år i en ofattbart avlägsen framtid. Slutligen, såsom är uppenbart från den historiska rekord, fanns det ingen världsomspännande katastrof i 3114 f.Kr., i slutet av den föregående cykeln. Och den verkliga apokalyps för Maya civilisationen skedde inte under 2012, men över 1100 år tidigare.
För en omfattande diskussion om de vetenskapliga fakta som rör 2012 uppsägning av Maya kosmiska cykeln, se 2012Hoax webbplats.
FÖRE VETENSKAPLIGA kosmologier
Den Aztec Sun sten fångar vackert färgglada, om grymt, mesoamerikanska världsbild. Detta är ett fascinerande exempel på en pre-vetenskapligt kosmologi. Den intensiva, om än ofta omedveten, önskan att finna mänsklig mening i universum och frånvaron av strängare normer för bevis i förväg vetenskapliga kulturer är skälen till att deras världsbilder är så olika från vår. De delade funktioner i sådana världsbilder inkludera dessa:
De antar mänskligheten att vara i fokus och syftet med universum (även om det universum är hård och grym, som i fallet med Mesoamerikanska kulturer).
De är begränsade till vanliga mänskliga perceptuella horisonter av utrymme, tid, och fenomen eftersom inga instrument som kan expandera dessa horisonter fanns tillgängliga. I avsaknad av instrument, är den mänskliga fantasin ingen match för det verkliga universum.
De har oftast starka allegoriska, mytologiska eller övernaturliga inslag.
De är starkt “projektiv”: mänsklig psykologi, uppblåst till naturliga proportioner, tas ut utåt på kosmos.
Direkt, ihållande, övernaturlig kontroll över naturfenomen brukar antas.
De har idiosynkratiska faktorer som inte delas med andra kulturer (i skarp kontrast till vetenskapliga tolkningar, som är pan-kulturella).
Den “härkomst” av idéer och empiriska bevis som stöder dem anses oviktigt.
SUN STEN REKONSTRUKTIONER
Bilderna ovan och nedan är konstnärs rekonstruktioner av stenens ursprungliga utseende, inklusive dess sannolikt färgning. Bilden nedan har kopierats från http://copan.bioz.unibas.ch/meso/sunstone.jpg. Det är en tolkning av F. Devalos från National Geographic. En interaktiv, tolkande karta av kalender stenen brukade postas på http://www.ai.mit.edu/people/montalvo/Hotlist/aztec.html. Kanske kommer det att dyka upp någon annanstans snart.