Orion – Mytologi

Original: http://www.gb.nrao.edu/~rmaddale/Education/OrionTourCenter/mythology.html

The Mythological Figure of OrionVarje kultur har sina egna konstellationer och mytologi. Constellations sällan ser ut objektet namnet antyder; många grupperingar av stjärnor har kallats olika saker genom åren.
Enligt den grekiska mytologin, är stjärnorna i denna region av himlen märkt Orion för att hedra en stor jägare, son till Neptunus och nymfen Eurayle. Ritningen till vänster, från E. Burritt s atlas över 1835, visar den typiska bilden av Orion – klubb i handen, lejon-skin sköld, attackera tjuren, Oxen.

Till egyptierna, samma stjärnor var en hyllning till gud ljus, Osiris. Andra kulturer såg sådana saker som en sköldpadda eller bläckfisk. Vissa kulturer kombinerat dessa stjärnor och andra till större siffror som en Cayman eller alligator-liknande varelse. Andra såg delmängder av stjärnorna som enskilda siffror.

Orion är förmodligen en av de enklaste konstellationer för att hitta. Från mitten breddgraderna på norra halvklotet, i januari på ca 21:00, ser rakt söderut och halvvägs mellan horisonten och zenit. Där kommer du att se tre ljusa stjärnor i rad som utgör bältet i den mytomspunna jägaren. I norr-nordväst om bältet, ser du en ljus, lite röd stjärna, Betelgeuse, att konstnärer dra så jägarens högra axel. Andra ljusstarka stjärnor markerar hans vänstra axel, hans högra knä och uppvuxen vänster fot. Nedan bältet på en klar natt kan du göra ut rödaktigt sken av Orionnebulosan, en del av Orions svärd.