“Du skal alle blive født på ny” (Joh 3: 7)

Original: http://mat.univie.ac.at/~neum/sciandf/eng/born.html

I den tekniske verden, er mirakler af moderne videnskab opnås ved omhyggelig planlægning og store bestræbelser for at gøre disse planer til virkelighed. Kraftfulde maskiner eller organisationer der er behov for at gøre alt arbejdet. I den organiske verden, mirakler naturen ske på en anden måde: Alle organismer, med deres vidunderlige evner, vokse fra bittesmå frø i deres endelige form og funktion, og det sker næsten uden anstrengelse, og i det rette miljø alle af sig selv . Det er den måde Gud organiserede hans mirakler, og Jesus gentagne gange bruger sammenligninger med naturlige vækst processer til at illustrere, hvordan Guds rige vokser i hver af os. I naturen er programmet indeholder planen og instruktionerne for dens realisering i frøet; uden frø intet liv.

Et barn også vokser fra en lille frø sået af faderen i moderens mave. Der har den mulighed for at vokse uforstyrret i et beskyttet miljø, indtil dens funktioner er udviklet nok til at klare den ydre verden. For moderen, det er ikke altid let, glæder voksende liv i hende skal betales af hende med en vilje til at ændre hendes livsmønstre, så det passer barnet. Hun må passe ikke kun for sig selv, men også for det nye liv, og konflikter med sin gamle livsstil skal finde en kreativ løsning.

Så barnet er født, og fortsætter med at vokse i pleje af en familie. Væksten er ledsaget af glæderne ved at lære og for at få kontrol over ens liv, og af kampe for at klare den smerte som følge af omstændighederne, ulykker, andre mennesker og ens egen tankeløshed. Endelig som en voksen, organisk vækst kommer til en ende, men væksten i ansvarlighed og i kvaliteten af ens service til samfundet fortsætter (for dem, der ønsker at vokse) indtil slutningen af sit liv.

Jesus siger: At blive en kristen er også en vækstproces, Mark 4: 30-32. Det er ikke et teknisk problem, som kun afhænger af en klog plan, en beslutning om at gøre det rigtige, og den rette organisation til at udføre den. Det er lidt ligesom et frø sået af Gud ind i hjertet af mennesker, og hvis den finder der accept og omsorg, den vokser stille og beskyttet indtil den er stærk nok til at blive synlig for andre. At blive en kristen er ikke et spørgsmål om at deltage i en kirke eller efter forældrenes moralsk uddannelse, men en af åbne dit hjerte til frø af Guds ord, og lade hans ord vokse i dit hjerte.

Ligesom en mor en dag opdager det nye liv i hende, kan du opleve, at en af Guds ord du hørt bærer livet – det pludselig gør en forskel og er ikke længere bare et ord eller en sætning eller historie som alle andre. Du starter tænke over det at finde ud af, hvilken plads den skal komme i din daglige rutine. Hvis du interesserer en fremtid velsignet af Gud vil du sætte pris på Guds gave nyt liv og lade det vokse.

Efter et stykke tid vil du opdage, at yderligere vækst af Guds liv inden du kræver, at du ændre nogle af dine vaner, ligesom en mor skal ændres, når barnet i hende vokser. Nogle mødre kan ikke bære dette; de ønsker at fortsætte deres gamle måder at væren og foretrækker at dræbe barnet, mens det stadig er lovligt. Det samme kan ske med den nye selv Gud plantet i dig: Hvis du ikke ønsker at ændre, kan du dræbe din nye selv; ingen vil lægge mærke til, men du forkælet en uvurderlig mulighed.

Men hvis du er forberedt til at ændre, kan Gud fortsætte med væksten i din nye selv, og nogen tid senere, er den klar til at blive født, en ny selv som lærte at lytte til Gud og gør de første skridt til at gennemføre programmet indgraveret i den ved Guds ord. Så du er født på ny. Som for en nyfødt baby, er der stadig farer og mange ting at lære, men hvis dit gamle selv er klogt det vil give plads til den nye selv og flytte til baggrunden som din nye selv bliver stærkere. Og hvis din gamle selv er ikke så klog, vil den nye selv finde støtte i Gud til at kæmpe for eksistens og vækst. (Her moder-barn-billedet ender for at være passende.)

Født igen kristen ved, at hans gamle selv er dømt til døden og hans nye selv har evigt liv; så han skifter sine beføjelser fra det gamle til det nye.
Født igen kristne trusts Gud, at han fører ham på en god bane, selv når stien er vanskelig (Rom. 8:28).
En genfødt kristen sætter en ære i at være en god Guds tjener i stedet for at opnå anerkendelse, rigdom og succes (1 Tim 6:. 6-12).
En genfødt kristen er ikke kun døbt, men forstår betydningen af dåben som allerede er døde for verden – han har ikke længere pligt til at behage mennesker, men er fri til at behage Gud (Rom. 6).
En genfødt kristen gør Guds interesser sin egen, og ved, at – derfor – Gud er altid på hans side (Rom 8: 31-39.).

Nå, virkeligheden er ikke så entydig; alle født på ny kristne har svagheder som andre mennesker. Men det er værd at stræbe efter den ideelle; der ikke kæmpe for det ikke vil blive kronet (2 Tim 2: 4-5)., og som kompromitterer ikke er egnet for Guds rige (Åb 3: 15-16).

Arnold Neumaier