Gör dig redo för en annan Olja Stöt!

Original: http://dieoff.org/page90.htm

från den futuristiska, Januari / februari 1997

En petroleumkonsult varnar för att vi redan har hittat nästan all olja som finns, och vi använder det upp snabbt. Vi måste därför räkna med att det kommer att bli mindre olja in världsmarknaden inom en överskådlig framtid.

Efter oljekriserna på 1970-talet, petroleumbrist försvunnit och priserna stabiliserats. Världens slutat oroa olja, men den bistra faktum kvarstår att världens oljereserver är begränsade, och de är snabbt att förbrukas.

Vad hände på 1970-talet var helt enkelt att priserna steg plötsligt, så sökandet efter ytterligare petroleum leveranser blev övertygande och incitamenten för att bevara olja ökade kraftigt. Förskjutningar i utbud och efterfrågan av alla bränslen löste det globala oljeproblem.

Men ett mycket allvarligare problem vävstolar i framtiden. De flesta av världens stora, ekonomiskt bärkraftiga oljefälten har redan hittat, så en permanent oljechock är oundvikligt i början av nästa århundrade. Fler européer än amerikaner är medvetna om detta.

Frågan är inte om, utan när, kommer världen råolja produktivitet börja minska och inledde den permanenta oljechock eran. Vissa tror att vi har tillräckligt för att hålla ytterligare 50 år vid nuvarande priser. Jag håller inte: De flesta av de stora prospekteringsmålen för oljeförsörjningen har funnit, samtidigt som världens befolkning (och, tillsammans med den, efterfrågan på energi) exploderar.
Modern Petroleum Technology,

Prospektering Petroleum är ett effektivt tekniskt förfarande. Inspelning av en modern seismisk netto linjer över alla geologiska / sedimentära bassängen kommer att avslöja praktiskt taget alla betydande utsikter, vilket visar oljebolag där att hyra för ytterligare borrning test. Det är dock ett faktum att de största olje- och gasfält i någon sedimentär bassäng eller olje provins är också de största målen och det enklaste att hitta med en viss teknik; alltså, de som normalt finns i början av varje prospekteringsfasen.

Idag finns nästan inga områden där petroleum prospektering inte framgångsrikt kan vidtas om regionala geologiska studier indikerar en god chans att hitta stora petroleumfält (dvs de med en ultimat återhämtning av mer än 100 miljoner fat olja).

De senaste fasen av petroleum prospektering började med införandet av 3-D digitala seismiska metoder i slutet av 1970-talet. Denna tekniska förfining sammanföll med Iran-Irak-kriget och det åtföljande 1980 oljepriset surge till $ 40 / fat, vilket gav en global kollektiv energi panik. En världsomfattande prospektering bom följde omedelbart att hitta olja någonstans utanför Persiska viken.

Tyvärr, trots intensiva insatser från alla av världens oljebolag, endast ett fåtal av de nya huvudområdena utlovats av sina geologer faktiskt hittat. Världens tillgängliga olje provinser hade alla tidigare redovisats och de flesta av sina stora fält hittat tidigare. Många stora fynd hade gjorts i slutet av 1960, som förde på produktionen offshore genom ny marin teknik under mitten av 1970-talet för sent att väcka OPEC producenterna hälen. Inga nya stora olje provinser (de producerande 7-25000000000 fat) har funnit sedan 1980.

Världen är ändligt. De 1311 kända stora och gigantoljefält innehåller 94% av världens kända olje och är därmed den mest kritiska för framtida globala oljeförsörjningen. Figur A sammanfattar när och var de kända globala fält upptäcktes. Toppen globala olje hitta året var 1962. Sedan dess har den globala upptäckten sjönk kraftigt i alla regioner.

Moderna tredimensionella seismiska och horisontell borrteknik förbättrades aktuell oljesanering i kända områden, men gjorde ingen väsentlig förändring i globala reserver eller upptäckter av stora områden. När oljepriset världen kollapsade 1986, var prospekterings fonder och insatser skära drastiskt överallt; och med 1989, var alla stora företag nedskärningar och eliminera de flesta av sina geologiska och geofysiska staber. Minsta sexårsperiod som krävs för att upptäcka de fem största fälten i varje avrinningsområde hade passerat utan att göra tillräckligt upptäckter att eftersträva högsta ledningen entusiasm, pengarna sinade för alla men prime utsikter.

Detta är olyckligt, eftersom de enorma återstående resurser postulerade av forskare och rapporterats i olja och gas Journal och US Geological Survey publikationer aldrig kommer att konverteras till reserver om inte utforskas. Det är osannolikt att öka den globala oljepriset till 1980 års max ($ 40 / fat) skulle göra någon väsentlig förbättring i upptäckten takten av nya stora områden, som den gyllene åldern av oljeprospektering passerat sin topp 1962. Till exempel mycket av den nuvarande attraktion för ryska olje erbjudanden syftar till att öka produktionen i stället utforska nya källor. Västra petroleumingenjörer och service / leveransföretag används för att få ytterligare produktion av kända pooler.

Reserver vs. Resurser

Det finns en hel del oenighet i frågan om framtida oljeförsörjningen; en anledning är att det råder förvirring bland de termer som används, till exempel aktiva och inaktiva reserver, kända och okända resurser etc. Liksom gruv sikt malm, oljereserver är per definition ekonomisk eller lönsamt. Oljeresurser, omvänt, är mindre påtagliga. Två användbara oljeaffärsvillkor är:

Reserver ingenjörers (konservativa) åsikter om hur mycket olja är känd för att kunna styrkas, inom en känd tid, med kända tekniker, kända kostnader, och på kända områden. Konservativa bankirer kommer låna pengar på reserver.

Resurser – geologer “(optimistiska) yttranden från alla oupptäckt olja teoretiskt närvarande i ett område. Konservativa bankirer kommer inte låna ut pengar resurser.

Petroleumupptäckts måste hitta och sedan petroleumingenjörer omvandlar teoretiska resurser i producer reserver. Ett exempel på en resurs som förmodligen aldrig kommer att bli en reserv är guld löst i havsvatten.

Användning av antingen termen beror mycket på vars pengar är inblandade. Resurser” betyder att man använder dina pengar; reserver” betyder att man använder mina pengar. Skillnader kan vara enorm. Myndigheter och akademiska forskare tenderar att uppskatta resurser, medan industri- / oljebolag bedöma enbart reserver. Allmänheten, med hjälp av sina egna pengar för att köpa bensin, är intresserad av producer reserver, inte på teoretiska resurser.

Att bedöma världs olja är bara början av sökandet efter olja“, säger CD Masters, pensionerad chef för US Geological Survey Petroleum resursanalys. Bedömning betyder ingenting mer än en dom om dess förekomst. Oavsett om det kommer att upptäckas beror på upptäckts aktivitet.” Välmenande men oansvariga vetenskapsmän som fortsätter att diskutera resurser snarare än reserver kan vara en betydande orsak till bristen på realistiska energipolitik.


Aktiv vs Inaktiva Reserver

Ytterligare två villkor som moln oljeförsörjningen diskussionen är:

· Aktiva reserver de producer inom överskådlig framtid (dvs. 20 år eller mindre); och

· Inaktiva reserver de vet att det finns, men inte som producer inom 20 år; dvs., otillgänglig eller kan produceras endast med icke-as-ännu kommersiella metoder, såsom förbättrad oljeutvinning. Konservativa bankirer kommer inte låna ut pengar inaktiva reserver.

Oljebolag är i näringslivet att tjäna pengar inte att hitta olja i sig. Vad är föreliggande ekonomiska värdet av olja för att vara äldre än 20 år i framtiden? Praktiskt taget noll, oavsett dess pris.

Vetenskapliga geologiska kommittéer har nyligen suddig diskussionen om kända reserver genom att inkludera inaktiva med aktiv, alltså konstgjort sätt öka den amerikanska nationella reserverna genom att omdefiniera kritiska termer och använda kreativa bokföring. Samtidigt mogna oljefält fortsätter att minska, som förutspåtts av ingenjörer.

Politiska Reserver

Alla statliga petroleum departement har en inneboende intresse tillkännage goda nyheter” för stora nationella reserver kolväte, eftersom stora reserver är användbara för den nationella politiska prestige och i förhandlingarna om OPEC produktionskvoter, Världsbanken lån och bidrag etc. Plötslig ogrundade reserv ökningar aviserats av någon regering ministerium ska ses med stor skepsis. De kan vara mestadels puffery av “politiska reserver” som kommer att öka en nations pappers reserver men inte har någon effekt på ultimat oljeproduktion.

Till exempel, är enheter av naturgas vanligen omvandlas till fat oljeekvivalenter (BOE) för att öka ett företags eller nationens BOE reserver. Dock är varken ekonomiskt eller socialt motsvarighet av råolja naturgas: Det är inte så bekvämt, säkert, eller flexibel som olja.

Politiska reserver brukar invagga allmänheten, politiker och fondkommissionärer i självbelåtenhet. Men de kritiska siffrorna är USA och världs oljeproduktion och nya oljefält upptäckter under de senaste åren, och dessa siffror är inte uppmuntrande. (Se tabell 1.)

Ett stort problem är att planerarna basera sina prognoser vad som utgör politiska reserver siffror som förvanskade (oavsiktligt eller avsiktligt) av olje ministerier som ansvarar för att tillhandahålla statistik till internationella organ. Till exempel den ofta citerade årliga BP Statistical Review of World Energy: s tabeller och diagram om Fördelning av oljereserverna år 1994innehåller en fin print fotnot: Uppskattningar som ingår i denna tabell är de som publicerades av Oil and Gas Journal i sin frågan den 26 december 1994, samt en uppskattning av naturgasvätskor för Nordamerika.

Man måste gå tillbaka till Oil and Gas Journal (O & GJ) bokslutskommuniké för att kontrollera var och en av oljeproducerande länders olje- och gasreserver och produktion. nära undersökning, springer en snart på problem med siffrorna. O & GJ samman enbart reserv information varje år lämnas av respektive lands regeringskälla. Det finns inget sätt att kontrollera riktigheten av utländska rapporter. För många utländska ministerier, O & GJ: s begäran om reservuppgifter är antingen ett känsligt statshemlighet eller en olägenhet syssla ingen är kritiskt oroad. På grund av okunskap eller brist på vägledning, är en vanlig svar samma som förra året.” Mer än hälften av de 94 nationer som räknas upp i O & GJ rapport 1994 har de identiska oljereservnummer som ett år tidigare.

Vissa nationers siffror är givetvis grova approximationer. Irak fördubblat rapporterade reserver från 47 BBO till 100 BBO 1987 – antalet att Irak fortfarande listar för sina reserver åtta år senare. Vem kunde bevisa Irak fel? Och vilken skillnad skulle det göra till Irak, om världens ekonomer och planerare har vilseletts av Saddam Hussien s petroleum ministerium?

Ännu mer flagranta än överdrifter av politiska reserver är ekonomernas behandling av US Geological Survey: s resursnummer. Dessa är vanligen läggas till O & GJ reserver för att producera en totalsumma för varje nations olje begåvning.” Summan av de två (Okänt) värden ger enorma fruktsallad” siffror som är rutinmässigt och felaktigt kallas reserver. Inga tidsgränser är inställda för att upptäcka de resurser USGS.

Stötar och Efterskalv

Fram till år 2000 kommer världens befolkning att vara 50% högre än 1975, med en motsvarande ökning av efterfrågan på råolja. De industrialiserade länderna (Kina, Indien, etc.) kommer snart att bli hårda konkurrenter med västerländska nationer för världsråexport.

Det är motvilligt slutsatsen från USGS globala upptäckt statistik (figur A) att världens totala oljeproduktion skulle kulminera omkring år 2010, varefter den normala nedgången av världens oljefält kommer att ta över. År 2050 kommer oljeproduktionen vara en liten bråkdel av dagens bounty.

Den kritiska tidpunkt är när den globala allmänhetens efterfrågan kommer väsentligt överstiga den tillgängliga utbudet från de få Persiska viken Moslem oljeexportörer. Den permanenta globala oljebrist kommer att börja när världens efterfrågan på olja överstiger den globala produktionen det vill säga, ungefär 2010, om normal oljefälten nedgång inträffar, eller så tidigt som 2000, om världens nyckel oljeproducent, Saudiarabien, har allvarliga politiska problem som begränsar dess export. Världens oljeproduktion kommer därefter fortsätta att minska i en krympande takt. (Se Figur B.)

Denna överskådlig energi / oljekrisen kommer att påverka alla. Regeringarna kommer att ha de högsta prioriteringarna för drivmedel i en nödsituation. En plötslig global råoljebrist på 5% kunde få tillbaka de bensinlinjer 1970-talet till den amerikanska allmänheten förvåning och bestörtning. Men den här gången bristen oljan kommer att vara permanent.

Frågan är alltså inte om utan när överskådlig permanenta oljekrasch inträffar. Denna nästa förlamande och permanent oljechock kommer inte att lösas av någon omfördelning mönster eller genom ekonomisk skicklighet, eftersom det kommer att vara en följd av pågående och obevekliga utarmning av världens konventionella råoljetillförseln. ekonomer kan sätta sig att acceptera att den globala oljeförsörjningen är geologiskt ändlig.

Den globala oljepriset efter leverans kritan bör följa den enklaste ekonomiska lagen om tillgång och efterfrågan: Det kommer att bli en stor ökning av råolja och alla andra bränslen “priser, tillsammans med den globala hyperinflation, ransonering, etc. Efter den tillhörande ekonomiska implosion många av världens utvecklade samhällen kan se ut dagens Ryssland. USA kan konkurrera med Kina för varje tankfartyg av olja, med oljeexportör Persiska viken föredrar kinesiska raketer till amerikanska pappers dollar för sin olja.

De ekonomiska och sociala konsekvenserna av den kommande oljekrisen kommer att kräva allvarlig planering över hela världen.

Den globala oljebrist vi nu kan förutse kommer att skilja sig från de 1973 och 1979 oljepristoppar, som var ett resultat av politiska åtgärder från de exporterande länderna. Sedan började globala köpare söker omgående för oljeförsörjning under IranIrakkriget, som producerade världens största någonsin oljeprospektering ansträngning, från 1979 till 1985. Tyvärr var mycket lägre än tidigare upptäckten hastighet, och några gigantfält hittades . De oljefält valar” hade alla fiskats ut.


Att leva med mindre olja

Det första som behövs är en amerikansk skatt på bensinförbrukningen. När Europa har gjort, bör den amerikanska regeringen tvinga maximal konserveringsolja genom att ålägga minst en $ 1 per gallon skatt på bensin. Men förvänta dig inte ett sådant förrän en nationell nödsituation uppstår. Det är häftigt motstånd från två grupper av väljare nämligen de som köper bensin och de som säljer den!

Hela världen gick på en “energi diet” under 1970-talet med hjälp av alla typer av energi mer effektivt (isolering, etc.), vilket sänkte den globala konsumtionen av drivmedel. Efter 1973, tillplattad världens efterfrågan på olja ut. Tyvärr har den globala upptäckten fortsatte att minska förhastat, och några nya ickeOPEC gigantfält har hittats i de senaste åren. Det blir inga kända jätte oljefält som väntar på att tas i drift när nästa oljebrist träffar omkring år 2010, efter vilket datum världens oljefält och produktion kommer stadigt minska.

Figur B visar den typ av globala råolja nedgång att världen kan förvänta sig efter 2010 års produktionstoppen. Det är uppenbart att användningen av oljeprodukter kommer därefter att kontinuerligt begränsas. En stor förändring i livsstilar bör förväntas av de lägre och medelklassen i alla samhällen. Förutom regeringen (polis, försvarsmakten, etc.), bara de rika överklassen kommer att ha pengar för automatisk och flygplansbränsle.

Seriös forskning och planering för alternativa bränslen kommer inte att genomföras förrän regeringarna erkänner att det finns ett problem. Naturgas / metanol är en uppenbar existerande alternativt bränsle som kan produceras med kända tekniker, och nästan i enorma mängder råolja som ska ersättas (dvs mer än 1 miljard liter per dag). Men naturgas används redan för många andra ändamål, såsom hushålls- och industriell uppvärmning, gödsel, el, etc. Så det inte ska räkna med att snabbt ersätta alla eller de flesta av råolja. Bygga gasledningar tar decennier. De andra alternativa bränslen (sol, vind, geotermisk, trä, avfall) kombinerat producerar mindre än 1% av USA: s el!

De demokratiska regeringar vid makten när den globala oljeproduktionen toppar alla kommer att kastas ut från sina väljare om de inte har gjort stora ansträngningar för att avvärja det oundvikliga bränslekrisen.
De har blivit varnad!

Om författaren
LF (Buzz) Ivanhoe, president, Novum Corp., Ojai, Kalifornien, är ett registrerat geolog, geofysiker, ingenjör och oceanograf med 50 år inhemsk och internationell erfarenhet av petroleum prospektering med olika privata och statliga oljebolag. Han förknippades med Occidental Petroleum 1968-1980, där han var senior advisor för globala utvärderingar av petroleum bassänger 1974-80. Lämnade Oxy, flyttade han till Santa Barbara och bildade Novum, ett internationellt energiprospekterings konsultföretag, numera beläget i Ojai, Kalifornien. Mr Ivanhoe är författare till ett flertal artiklar om olika tekniska ämnen, inklusive några 50 om utvärdering av utländska blivande bassänger och prognoser om framtida globala oljeförsörjningen. Han är sponsor och samordnare för den nya M. King Hubbert Center för Petroleum Supply vetenskap vid Petroleum Engineering Department of Colorado School of Mines i Golden, Colorado.

Hans adress är 1217 Gregory Street, Ojai, Kalifornien 93023. Telefon 805 / 646-8620; fax 805 / 646-5506.