Vincent Ferraro, “En annan Motive För Irakkriget: Stabilisera oljemarknaden,” Hart Courant, 12 augusti 2003

Original: https://www.mtholyoke.edu/acad/intrel/courant.htm

http://www.ctnow.com/news/opinion/op_ed/hc-oil0812.artaug12,0,7065408.story?coll=hc-headlines-oped

USA invaderade Irak för ett antal skäl. För vissa medlemmar av Bush-administrationen, var det förmodligen ett sätt att omforma politiken i Mellanöstern; för andra, det var en möjlighet att förbättra Israels säkerhet. En av de minst diskuterade skäl var att försäkra ordning på den internationella oljemarknaden. Kanske detta mål är sällan nämns att det är självklart, eller kanske för att ingen diskussion var nödvändigt bland beslutsfattare väl bevandrade i petroleum politik.

Men man ska inte tro att USA skulle ockupera ett land med världens näst största reserver av olja utan hänsyn till effekten av denna rättsakt på världens viktigaste handelsvara. Å andra sidan kan man inte tro att USA någonsin skulle artikulera sina mål vad gäller att de flesta skulle betrakta som vulgär och kommersiella. Vi vet nu att bevisen för en “överhängande” attack av Irak var bräcklig, och känd för att vara så vid den tiden med underrättelsetjänsten. Hotet mot stabiliteten i det internationella petroleummarknaden, dock var verklig.

Vicepresident Dick Cheneys energi arbetsgrupp var särskilt oroad mars 2001 om icke-amerikanska friare för irakisk olja, enligt handlingar som erhållits av Judicial Watch. Irak hade tecknat kontrakt med olika oljebolag, däribland de från Frankrike, Kina och Ryssland. Att dessa företag skulle ha tillgång till stora reserver av olja var djupt oroande att de största multinationella oljebolagen (Exxon Mobil, Shell, BP, Chevron Texaco) eftersom dessa nykomlingar skulle mer än sannolikt pumpen så mycket olja som de kunde på kortast tid , vilket minskar oljepriset.

Överproduktion av olja har länge varit en rädsla för oljeindustrin. När de konfronteras med överproduktion i början av 20-talet, de stora bensinbolag kommit överens om att begränsa tillgången till områden till producenter som inte skulle gå med på att begränsa produktionen också. När oljan upptäcktes i Bahrain 1932 av ett företag som inte är part i det avtalet (Standard Oil of California), var alla ansträngningar görs för att föra bolaget i linje. Den franska uteslutning från huvudområdena i Saudiarabien i 1947 var delvis på grund av att de ansträngningar som amerikanska utrikesdepartementet på uppdrag av amerikanska oljebolag.

Ryssarna och kineserna är nykomlingar på världsmarknaden, och deras vilja att överproducera olja är ohämmad med tanke på deras behov av energi och exportintäkter. Många i USA hade orolig att stödja irakiska sanktioner skulle erodera i FN och att irakiska kontrakt med den franska, skulle ryssar och kineser återupplivas och hedrad.

Detta skulle förklara varför USA var så villig att åta invasionen av Irak utan FN sanktion, och också varför det har varit så ovilliga att gå med på ett FN-mandat, trots de betydande ekonomiska och politiska fördelar i att göra så. FN tillstånd kan aktivera de irakiska kontrakt med icke-amerikanska eller icke-brittiska företag.

I maj var administrationen av den irakiska oljeindustrin överlämnas till Philip J. Carroll, en före detta vd för Shell Olja Co., ett av de företag som begås för att upprätthålla prisstabilitet på petroleum. De franska, kinesiska och ryska företag kommer så småningom att tillåtas att producera irakisk olja, men hur mycket de pumpar kommer att regleras av en irakisk Olja starkt påverkad av en amerikansk ockupation. Redan har oljekontrakt erhållits genom amerikanska företag Exxon Mobil, Chevrontexaco, ConocoPhillips, Marathon och Valero Energy.

Den amerikanska och brittiska intresset för petroleum prisstabilitet är tydligt egenintresse, men man bör vara försiktig med att antyda att invasionen av Irak motiverades enkelt girighet. Parollen “Inget blod för olja” inte fångar komplexiteten i frågan. Världen gör har ett intresse av stabila oljepriser: Mycket låga priser uppmuntra extravaganta användning av en ändlig resurs. Å andra sidan, den amerikanska ockupationen av Irak gynnar intressen amerikanska och brittiska oljebolag, upprätthåller ett högre pris för olja än sannolikt skulle ha varit fallet enligt en FN-sanktionerad ockupationen och förföriskt lovar en säkrare och mindre politiskt farlig försörjning av olja än den som erbjuds av Saudiarabien.

Och amerikanska kontrollen över Irak ger möjlighet att använda oljekontrakt för att påverka beteende andra stater: Den irakiska oljekontrakt tilldelas Mitsubishi dagen efter japan gått med på att skicka trupper till Irak är ett dramatiskt exempel på hur en sådan makt kan användas .

Blandningen av privata och offentliga intressen i irakiska fallet väcker allvarliga frågor. Inget av detta är nödvändigtvis oförenligt med det allmänna intresset, men många av dem tillfreds privata intressen i betydande utsträckning.

Vincent Ferraro är Ruth C. Lawson professor i internationell politik vid Mount Holyoke College i South Hadley, Mass.
Copyright 2003, Hartford Courant