En process för XML Data mallen

Original: http://xfront.com/process-for-XML-data-design/index.html

Nyckelspelare
Dessa är de viktigaste aktörerna i utvecklingen av ett XML-data utformning:

Ämnesexperter (SMF): dessa är människor som är experter på ett ämne (domän), men inte nödvändigtvis expert på de metoder som används för att genomföra domänen.
Teknik Experter (TES): dessa är människor som är experter på tekniken, men är inte nödvändigtvis expert på ämnet.
Facilitator: denna person är ansvarig för att få dataspecifikation skriven. Han är en affärsinriktad te. Domän sakkunskap behövs inte. Denna person måste vara bekväm leder en diskussion om processen och data, måste vara skickliga på att dölja komplexiteten i xml samtidigt exponera den hierarkiska, kardinalitet och grundläggande datatyp aspekter av uppgiftskrav som är intuitiva till SMF.
Användare, Affärsorienterad Folk: dessa är användare av program som ska använda uppgifterna, tillsammans med företagare.
Nedan är en sekvens av steg (dvs. en process) för att skapa ett XML-datadesign .

Steg 1: Skapa en dataspecifikation
En dataspecifikation är ett dokument, skrivet i prosa, som beskriver data och relationerna mellan data. Alla data implementationer – xml-scheman, Schema, koppla ng, DTD, och andra – måste härröra från dataspecifikation. Vidare måste alla data implementationer kunna spåras tillbaka till specifikationen uppgifter. En dataspecifikation är den auktoritativa specifikation av uppgifterna.

De data som dokumenteras genom en dataspecifikation kan riktas för att användas som en datautbyte format eller för användning i hantering av data i ett program. En dataspecifikation är inriktad på data, inte på processer eller arkitektur. Detaljer om hur data passar in i den övergripande systemdataflöde arkitekturen återfinns i andra dokument. Som sagt, en dataspecifikation är mer än bara en rå lista över uppgifter och definitioner (dvs en dataordlista). Ett dataspecifikation innehåller beskrivningar av hur data passar in i den övergripande systemet, har massor av exempel på hur uppgifterna används, och visar prov på datan.

När man skapar en dataspecifikation är det viktigt att få insignaler från en mångfald av människor. Olika människor har olika perspektiv på datan. Aldrig antar att någon person har hela bilden. Få input från små och medelstora, tes, användare av program som ska använda uppgifterna samt affärsmän.

Det första steget i att skapa en dataspecifikation är för handledaren att sammanföra små och medelstora, tes, användare och företagare i syfte att skapa en dataspecifikation. Även “processer” är out-of-utrymme för en dataspecifikation, ibland är viktigt att komma överens om processer innan vi diskuterar data. Omvänt, ibland diskuterar uppgifter hjälper först folk känner igen en process-anpassning fråga.

Facilitator intervjuerna de SMF. Den te lyssnar in på diskussionerna för att komma upp till hastigheten på domänen. Han kanske kan ge tidiga varningar om eventuella problem i tillämpningen. De användare och företagare håller möte förankrad i praktiska tillämpningsbehov. Handledaren skriver dataspecifikation; ideal, står det skrivet i realtid, med alla i mötet tittar på en overheadprojektor (eller, om det är ett virtuellt möte, ser alla det dokument som skrivs på sin datorskärm).

Samtidigt utveckla dataspecifikation är det viktigt att vara försiktig med lös, tvetydiga terminologin. Data specifikationen ska ge tydlig, entydig prosa beskriver data.

Undvik samtalen. Som hör hemma i en annan aktivitet, inte denna.

Beroende på hur mycket data som ska specificeras, kan det ta bara några timmar att skapa en dataspecifikation, eller det kan ta flera hundra timmar.

SMEs, RE, users, business people, and Facilitator collaborate to create a data specification

Exempel: En Bok Data Specifikation
En expert på böcker (dvs en bok sme) intervjuas av en facilitator, som te, användare ochföretagare klämta i. Resultatet är en bok dataspecifikation.” Det är en detaljerad,komplett dokument, som innehåller prosa om vad en bok är och de data somkännetecknar en bok och relationerna mellan data. Här är en tabell som koncistsammanfattar data och hierarki boken domänens:

Book
    Author ..... String
    Title ...... String
    Date ....... Year
    ISBN ....... Sequence of digits, dashes, and 'x'
    Publisher .. String

Steg 2: Skapa en eller flera implementeringar från Data Specifikation
Den te läser om noggrant dataspecifikation för att se till att han har en grundlig förståelse.Från det han skapar en eller flera implementeringar, tillsammans med prov xml instansdokument. Till exempel kan han skapa ett XML-schema plus en Schema schema. Eller,kan han skapa en rdf schema.

En implementering kan eller inte kan vara en 1: 1 mappning av dataspecifikation. Till exempel kan en dataspecifikation beskriva data i en traditionell förälder-barn-format,medan genomförandet kan vara en rdf grafen. Eller, kan en implementering införlivas i ett bredare verksamhet som kräver en generalisering av data. Till exempel kan bokenuppgifter som anges i en bok dataspecifikation införlivas i ett störremultimediautbytesformat, kanske kräver "Bok" som generaliseras till "Product".

Om det inte finns en 1: 1 korrespondens mellan en implementering och dataspecifikation,så måste det finnas ett sätt att kart mellan genomförandet och dataspecifikation. Detta är viktigt för spårbarhet.

Den te måste ta hänsyn till olika typer av behandling som ansökningarna förväntas utföra på datan. Vissa konstruktioner uppgifter kan göra bearbetning fruktansvärt ineffektivt,medan andra konstruktioner kan göra behandlingen mycket effektiv.

TE creates XML Schema, Schematron schema and XML instances


Exempel: Book XML Schema och XML instanser
Boken dataspecifikation lämnas ut till en te för honom att skapa en genomförande XML-data; specifikt, ett XML-schema.

XML-schemat förklarar en <bok> element som består av <författare>, <datum>, <isbn> och <utgivare> element. Prov xml instansdokument skapas sedan och valideras mot schemat.

Steg 3: se över genomförandet
TE visar och beskriver genomförandet (s) och prov xml instanser till gruppen (SMF, användare, affärsmän och facilitator). Gruppen kan nu se hur dataspecifikation tolkades av te och utvärderar de resulterande strukturer. Den te få klarhet i alla data och data relationer som befanns vara oklar under utvecklingen av genomförandet (s).

Steg 4: Förtydliga och Justera Data Specifikation
Utifrån diskussionerna i steg 3, görs justeringar till dataspecifikation.

Steg 5: Iterate
Den te gör revideringar till genomförandet (s) baserat på den uppdaterade specifikationen uppgifter, och skapar nya instansdokument prov xml. Den nya tillämpningen (er) och prover förs tillbaka till gruppen. Uppdateringar görs till dataspecifikation.

Upprepa så ofta som behövs.

Tack
Tack till följande personer för deras bidrag till detta dokument:

Len Bullard
Kurt Cagle
Marcus Carr
Chin Chee-Kai
Roger Costello
Jonathan Doughty
Fraser Goffin
Jeff Sorg
Erick Hagström
Peter Hunsberger
Michael Kay
Robert Koberg
Frank Manola
Bob Natale
Dave Pawson
Simon St.Laurent
B. Tommie Usdin
Jim Wilson
Senast uppdaterad: 11 Oktober 2008