Påsk avslutar

Original: http://dieoff.com/page145.htm

På bara några århundraden folk Påskön utplånades sin skog, körde sina växter och djur till utrotning, och såg deras komplexa samhället spiral i kaos och kannibalism. Är vi på väg att följa deras exempel?

Bland de mest fängslande mysterier människans historia är de som orsakas av försvunna civilisationer. Alla som har sett de övergivna byggnaderna i khmer, Maya, eller Anasazi omedelbart flyttas till ställa samma fråga: Varför gjorde de samhällen som restes dessa strukturer försvinner?

Deras försvinnande berör oss som försvinnandet av andra djur, även dinosaurierna, aldrig kan. Oavsett hur exotiskt de förlorade civilisationer verkar, deras team var människor som oss. Vem vill säga att vi inte kommer att ge efter för samma öde? Kanske en dag New Yorks skyskrapor står övergiven och bevuxen med vegetation, liksom templen i Angkor Wat och Tikal.

Bland alla sådana försvunna civilisationer, som den tidigare polynesiska samhället på Påskön förblir oöverträffad i mystik och isolering. Mysteriet härrör framför allt från öns gigantiska stenstatyer och dess utarmade landskap, men det förstärks av våra föreningar med specifika personer inblandade: polynesier representerar för oss den ultimata exotiska romantik, bakgrunden för många ett barns och en vuxens, vision av paradiset. Mitt eget intresse för påsken vrede över 30 år sedan när jag läste Thor Heyerdahls fantastiska räkenskaperna för hans Kon-Tiki resa.

Men mitt intresse har återupplivats nyligen av en mycket mer spännande kontot, en inte av heroiska resor men av noggrann forskning och analys. Min vän David Steadman, paleontolog, har arbetat med ett antal andra forskare som utför den första systematiska utgrävningar på påsken för att identifiera de djur och växter som en gång bodde där. Deras arbete bidrar till en ny tolkning av öns historia som gör det en berättelse, inte bara av förundran utan varning också.

Påskön, med en yta på endast 64 kvadrat miles, är världens mest isolerade skrot av beboelig mark. Det ligger i Stilla havet mer än 2.000 miles väster om närmaste kontinenten (Sydamerika), 1.400 miles från ens närmaste beboe ön (Pitcairn). Dess subtropiska läge och latitud – vid 27 grader syd, är det ungefär lika långt under ekvatorn som Houston ligger norr om det – bidra till att ge det en ganska milt klimat, medan dess vulkaniska ursprung gör sin jorden bördig. I teorin bör denna kombination av välsignelser har gjort påsk en miniatyr paradis, långt från problem som drabbat resten av världen.

Ön har fått sitt namn från sin “upptäckt” av holländska upptäcktsresanden Jakob Roggeveen, på påsk (April 5) i 1722. Roggeveen första intryck var inte av ett paradis utan en ödemark: “Vi ursprungligen från ett ytterligare avstånd, har övervägt nämnda Påskön som sandiga; anledningen till det är detta, att vi räknas som sand den vissnade gräs, hö eller annat brända och bränd vegetation, eftersom dess slösat utseende kunde ge något annat intryck än av en singulär fattigdom och ofruktsamhet. ”

Ön Roggeveen såg var en vall utan ett enda träd eller buske över tio meter höga. Moderna botaniker har identifierat endast 47 arter av högre växter infödda till påsk, de flesta av dem gräs, halvgräs och ormbunkar. Listan innehåller bara två arter av små träd och två av vedartade buskar. Med sådana flora, öborna Roggeveen stött hade ingen källa till verklig ved att värma sig under påsk svala, fuktiga, blåsiga vintrar. Deras inhemska djur ingår inget större än insekter, inte ens en enda art av infödda bat, mark fågel, mark snigel, eller ödla. För husdjur, de hade bara kycklingar.

Europeiska besökare under den artonde och tidig nittonde århundradena beräknade påsk s mänskliga befolkningen på cirka 2.000, ett blygsamt antal med tanke på öns fruktbarhet. Som kapten James Cook erkände under sitt korta besök 1774, öborna var polynesier (en Tahitian man medföljande Cook kunde tala med dem). Men trots polynesiernas välförtjänt berömmelse som en stor sjöfarande folk, påsk Islanders som kom ut till Roggeveen s och Cooks fartyg gjorde det genom simning eller paddlings kanoter som Roggeveen beskrivs som “dåliga och svaga.” Deras hantverk, skrev han, var “sätta ihop med mångahanda små plankor och lätta inner timmer, som de skickligt ihopsydda med mycket fina tvinnade trådar. . . . Men eftersom de saknar kunskap och särskilt material för diktning och göra snäva det stora antalet skarvar i kanoterna, dessa är följaktligen mycket läckande, varför de är tvungna att tillbringa halva tiden i ösa. “De kanoter, bara tio meter lång, som hölls högst två personer, och bara tre eller fyra kanoter observerades på hela ön.

Med en sådan bräcklig farkost, kunde polynesier aldrig ha koloniserat påsk från ens närmaste ön, och inte heller kunde de ha rest långt offshore att fiska. Öborna Roggeveen mötte var helt isolerade, omedvetna om att andra människor fanns. Utredare i alla år sedan hans besök har upptäckt några spår av öbornas har någon utomstående kontakter: inte en enda Påskön sten eller produkt har vänt upp på annat håll, och inte heller har någonting hittats på ön som kunde ha väckts av någon annan än de ursprungliga bosättarna eller européerna. Ändå de människor som bor på påsk hävdade minnen av att besöka den obebodda Sala y Gomez revet 260 miles away, långt utöver området för de läckande kanoter ses av Roggeveen. Hur kom öbornas förfäder nå denna revet från påsk, eller nå påsk från någon annanstans?

Påskön mest kända egenskap är dess enorma stenstatyer, varav mer än 200 en gång stod på massiva stenplattformar som kantar kusten. Minst 700 mer, i alla stadier av färdigställande, övergavs i stenbrott eller på gamla vägar mellan stenbrott och kusten, som om de carvers och rörliga besättningar hade kastat ner sina verktyg och gick jobbet. De flesta av de resta statyerna höggs i en enda stenbrott och sedan på något sätt transporteras så långt som sex miles – trots höjder som stor som 33 meter och väger upp till 82 ton. De övergivna statyer, tiden var så mycket som 65 meter hög och vägde upp till 270 ton. Sten plattformarna var lika gigantisk: upp till 500 meter långa och 10 meter höga, med vända plattor som väger upp till 10 ton.

Roggeveen själv snabbt insett problemet statyerna pose: “Sten bilder med först orsakat oss att slås med häpnad”, skrev han, “eftersom vi inte kunde förstå hur det var möjligt att dessa människor, som saknar tunga tjock virke för gör några maskiner, liksom starka rep, ändå hade kunnat uppföra sådana bilder. “Roggeveen kunde ha tillagt att öborna hade inga hjul, inga dragdjur, och ingen kraftkälla förutom sina egna muskler. Hur kunde de transportera jättestatyer för miles, även innan uppföra dem? Att fördjupa mysteriet, var statyerna kvar år 1770, men med 1864 alla av dem hade dragits ner, av öborna själva. Varför gjorde de hugga dem i första hand? Och varför de slutar?

Statyerna innebär ett samhälle skiljer sig mycket från den ena Roggeveen såg i 1722. Deras stora antalet och storleken antyder en befolkning mycket större än 2.000 personer. Vad blev det av alla? Vidare att samhället måste ha mycket organiserad. Påsk resurser var utspridda över hela ön: den bästa stenen för statyerna bröts vid Rano Raraku nära påsken nordöstra änden; röd sten, som används för stora kronor pryder några av statyerna, bröts vid Puna Pau, inland i sydväst; sten carving verktyg kom mestadels från Aroi i nordväst. Samtidigt, den bästa jordbruksmarken låg i söder och öster, och de bästa fiskeplatserna på norra och västra kust. Extrahera och omfördela alla de varor som behövs komplex politisk organisation. Vad hände med den organisationen, och hur skulle det någonsin har uppstått i ett sådant kargt landskap?

Påskön mysterier har lekt volymer spekulationer i mer än två och ett halvt sekel. Många européer var skeptiska att polynesier – allmänt betecknas som “bara vildar” – kunde ha skapat statyerna eller de vackert byggda stenplattformar. På 1950-talet, hävdade Heyerdahl att Polynesien måste ha beslutats av avancerade samhällen amerikanska indianer, som i sin tur måste ha fått civilisationen över Atlanten från mer avancerade samhällen i den gamla världen. Heyerdahls flotte resor syftade att bevisa genomförbarheten av sådana förhistoriska transoceana kontakter. På 1960-talet gick den schweiziska författaren Erich von Däniken, en ivrig anhängare av Earth besök av utomjordiska astronauter, vidare och hävdade att påsk s statyer var arbetet av intelligenta varelser som ägde toppmoderna verktyg, blev strandsatt på påsk, och slutligen räddades.

Heyerdahl och Von Däniken både avfärdas väldigande bevis för att påsk Islanders var typiska polynesier härrör från Asien snarare än från Amerika och att deras kultur (inklusive deras statyer) växte fram ur polynesiska kulturen. Deras språk var polynesiska, som Cook redan hade ingåtts. Specifikt de talade en östlig polynesiska dialekt relaterad till Hawaiian och Marquesan, en dialekt isolerats sedan omkring år 400, som beräknas från små skillnader i ordförråd. Deras fiskekrokar och sten adzes liknade tidiga Marquesan modeller. Förra året DNA extraherat från 12 Påskön skelett visades också vara polynesiska. Öborna växte bananer, taro, sötpotatis, sockerrör, och papper mullbär – typiska polynesiska grödor, mestadels av sydostasiatiskt ursprung. Deras enda tamdjur, hönan, var också typiskt polynesiska och slutligen asiatiska, som var råttorna som anlände som fripassagerare i kanoter av de första nybyggarna.

Vad hände med dessa bosättare? De fantasifulla teorier i det förflutna måste ge vika för bevis som samlats in av hårt arbetande utövare inom tre områden: arkeologi, pollenanalys, och paleontologi.

Moderna arkeologiska utgrävningar på påsken har fortsatt sedan Heyerdahls 1955 expedition. De tidigaste radiocarbon datum i samband med mänskliga aktiviteter är runt AD 400-700, i rimlig överenskommelse med den ungefärliga likviddagen 400 uppskattas av lingvister. Perioden av statyn konstruktion kulminerade runt 1200-1500, med få om några statyer restes därefter. Tätheter av arkeologiska platser tyder på en stor befolkning; en uppskattning av 7.000 personer är allmänt citeras av arkeologer, men andra uppskattningar varierar upp till 20.000, vilket inte verkar osannolikt att en ö av påsken: s område och fertilitet.

Arkeologer har också värvat överlevande öborna i experiment som syftar till att räkna ut hur statyerna kan ha ristat och uppfördes. Tjugo personer, som endast använder sten mejslar, kunde ha ristat även de största avslutade statyn inom ett år. Givet nog virke och fiber för att göra rep, kunde lag med högst ett par hundra personer har laddat statyerna på trä slädar, släpade dem över smorda trä spår eller rullar, och används loggar som hävstänger för att manövrera dem i en stående position. Rep kunde ha gjorts från fibern av en liten infödd träd, relaterat till linden, som kallas hauhau. Dock är det trädet nu extremt knappa på påsken, och dragande en staty skulle ha krävt hundratals meter av rep. Gjorde påsken numera karga landskapet gång stödja träden nödvändiga?

Den frågan kan besvaras av tekniken med pollenanalys, vilket innebär tråkigt ut en kolonn av sediment från ett träsk eller damm, med de senaste insättningar i toppen och relativt sett mer gamla avlagringar i botten. Den absoluta ålder varje lager kan dateras av radiokoldatering metoder. Sedan börjar det hårda arbetet: undersöker tiotusentals pollenkorn under ett mikroskop, räkna dem, och identifiera de växtarter som producerade varje genom att jämföra kornen med modern pollen från kända växtarter. För Påskön, de SURÖGD forskare som utförde denna uppgift var John Flenley, nu på Massey University i Nya Zeeland, och Sarah King of the University of Hull i England.

Flenley och kungens heroiska insatser belönades med den slående ny bild som framkommit av påsken förhistoriska landskapet. För minst 30.000 år före människans ankomst och under de första åren av polynesiska uppgörelse, påsk var inte en ödemark alls. Istället en subtropisk skog av träd och vedartade buskar höjde sig över ett jordskikt av buskar, örter, ormbunkar och gräs. I skogen växte trädet prästkragar, den rep- givande hauhau träd, och Toromiro trädet, vilket möblerar en tät, mesquite liknande ved. Den vanligaste träd i skogen var en art av palm nu frånvarande på påsken, men förr så riklig att den nedre skikt av sedimentet kolonnen var packad med dess pollen. Den Påskön palm var nära släkt med den fortfarande överlevande chilenska viner palm, som växer upp till 82 meter hög och 6 meter i diameter. De höga, ogrenade stammar av Påskön handflatan skulle ha varit perfekt för transport och resning statyer och bygga stora kanoter. Den palm skulle också ha varit en värdefull näringskälla, eftersom dess chilenska relativa avkastning ätbara nötter samt sav från vilken chilenare gör socker, sirap, honung, och vin.

Vad gjorde de första bosättarna i Påskön äta när de inte glutting sig på den lokala motsvarigheten till lönnsirap? , Av New York State Museum på Albany, har gett Nya utgrävningar av David Steadman en bild av påsken ursprungliga djurvärlden så överraskande som Flenley och kungens bild av sin växtvärlden. Steadman förväntningar på påsken var betingad av sina erfarenheter på andra håll i Polynesien, där fisk är överväldigande huvud mat på arkeologiska platser, vanligtvis står för mer än 90 procent av benen i gamla polynesiska sophögar. Påsk, är dock för cool för korallreven älskad av fisk, och dess cliff-girded kusten tillåter grunt vatten fiske i endast ett fåtal platser. Mindre än en fjärdedel av benen i dess tidiga sophögar (från perioden 900-1300) hörde fiska; istället, nästan en tredjedel av alla ben kom från tumlare.

Ingen annanstans i Polynesien gör tumlare står för ens 1 procent av kasserade livsmedel ben. Men de flesta andra polynesiska öar erbjöd djurmat i form av fåglar och däggdjur, såsom Nya Zeelands nu utdöda jätte MOA och Hawaiis nu utdöda flightless gäss. De flesta andra öborna hade också tamsvin och hundar. På påsk skulle tumlare ha varit det största djuret tillgängliga – annat än människor. De tumlare arter identifierats vid påsk, den gemensamma delfin, väger upp till 165 pounds. Den lever i allmänhet ute på havet, så det kunde inte ha blivit jagad av för fiske eller Spearfishing från land. I stället måste det ha varit harpunerad långt offshore, i stora sjövärdiga kanoter byggda från utdöda palm.

Förutom tumlare kött, Steadman fann, de tidiga polynesiska bosättarna var fest på sjöfågel. För de fåglar, påsk s avstånd och brist på rovdjur gjorde det till en idealisk tillflyktsort som parningsplats, åtminstone fram till människor kom. Bland prunkande antalet sjöfåglar som föds upp på påsk var albatross, boobies, fregattfåglar, stormfåglar, petr, prioner, liror, stormpetr, tärnor och tropiska fåglar. Med minst 25 häckande arter, påsk var den rikaste sjöfågel häckningsplatsen i Polynesien och förmodligen i hela Stilla havet.

Mark fåglar samt gick in tidiga Påskön kastruller. Steadman identifierade ben på minst sex arter, inklusive lada ugglor, hägrar, papegojor och järnväg. Fågel gryta skulle ha kryddat med kött från ett stort antal råttor, som de polynesiska kolonisatörer oavsiktligt förde med sig; Påskön är den enda kända polynesiska ö där råtta ben fler än fiskben på arkeologiska platser. (Om du är blödiga och överväga råttor oätliga, jag fortfarande minns recept för skummad laboratorieråtta att mina brittiska biolog vänner som används för att komplettera sin kost under sina år av krig livsmedelsransonering.)

Tumlare, sjöfågel, landfåglar, och råttor inte komplettera listan över köttkällor som tidigare finns på påsken. Några ben antyder möjligheten till avel sälkolonier också. Alla dessa delikatesser var tillagas i ugnar som eldas med ved från öns skogar.

Sådana bevis låter oss föreställa ön på vilken Påsk första polynesiska kolonisatörer klev iland några 1.600 år sedan, efter en lång kanot resa från östra Polynesien. De befann sig i en orörd paradis. Vad som sedan hände med den? De pollenkorn och benen ger en bister svar.

Pollen register visar att förstörelsen av påsk skogar var på god väg till år 800, bara några århundraden efter starten av mänsklig bosättning. Sedan träkol från vedeldning kom att fylla sedimentkärnor, medan pollen av palmer och andra träd och vedartade buskar minskat eller försvunnit, och pollen av gräs som ersatte skogen blev rikligare. Inte långt efter 1400 handflatan äntligen dog ut, inte bara på grund av att vara hackad ner men också för att de nu allestädes närvarande råttorna hindrade dess förnyelse: av de dussintals bevarade palmnötter upptäcktes i grottorna på påsken, hade alla varit tuggas av råttor och kunde inte längre gro. Medan hauhau trädet inte utrotats i polynesiska tider, minskat sina siffror drastiskt tills det inte fanns tillräckligt kvar för att göra rep från. Vid tiden Heyerdahl besökte påsk, återstod bara en enda, nästan dött Toromiro träd på ön, och även det lone överlevande har nu försvunnit. (Lyckligtvis växer Toromiro fortfarande i botaniska trädgårdar på annat håll.)

Den femtonde århundradet markerade slutet inte bara för påsken handflata men för skogen själv. Dess undergång hade närmar som människor rensas mark att plantera trädgårdar; som de avverkade träden för att bygga kanoter, att transportera och uppföra statyer, och bränna; som råttor slukade frön; och förmodligen som de inhemska fåglar dog ut som hade pollineras trädens blommor och spridda deras frukt. Den övergripande bilden är bland de mest extrema exemplen på skogsskövling som helst i världen: hela skogen borta, och de flesta av dess trädslag utdöda.

Förstörelsen av öns djur var så extrem som den skogs: utan undantag, alla arter av hemland fågeln dog ut. Även skaldjur var överexploaterade, tills folk fick nöja sig med små havssniglar i stället för större cowries. Porpoise ben försvann plötsligt från sophögar omkring 1500; ingen kunde harpun tumlare längre, eftersom träden använts för att konstruera de stora havsgående kanoter inte längre existerade. Kolonierna på mer än hälften av de sjöfågelarter som häckar på påsk eller på sina offshore holmar utplånades.

I stället för dessa kött leveranser, påsk Islanders intensifierat sin produktion av kycklingar, som hade varit endast en tillfällig mat post. De vände också till den största återstående köttkälla finns: människor, vars ben blev vanlig i slutet Påskön sophögar. Orala traditioner öborna är utbredd med kannibalism; den mest inflammatoriska hån som kunde fräste på en fiende var “Köttet av din mamma pinnar mellan mina tänder.” Utan ved finns att laga dessa nya godsaker, öborna tillgripit sockerrör klipp, gräs och halvgräs till bränsle sina eldar.

Alla dessa delar av bevisningen kan lindas in i en sammanhängande berättelse om ett samhälles nedgång och fall. De första polynesiska kolonisatörer befann sig på en ö med bördig jord, riklig mat, givmilda byggmaterial, gott Lebensraum och alla förutsättningar för bekvämt boende. De bloms och multipliceras.

Efter några århundraden, började de uppföra stenstatyer på plattformar, som de sina polynesiska förfäder hade ristade. Med passerande år, statyerna och plattformar blev större och större, och statyerna började idrotts tio tons röda kronor – troligen i en eskalerande spiral av överdrifterna, som rivaliserande klaner försökte överträffa varandra med shower av rikedom och makt. (På samma sätt, successiva egyptiska faraon byggt allt större pyramider. Idag Hollywood film puckelpist nära mitt hem i Los Angeles är att visa sin rikedom och makt genom att bygga allt mer braskande herrgårdar. Tycoon Marvin Davis toppad tidigare puckelpist med planer för en 50,000- kvadratmeter hus, så nu Aaron Spelling har toppat Davis med en 56.000 kvadratmeter hus. Allt som dessa byggnader saknar att göra budskapet explicit är tio ton röda kronor.) På påsken, som i moderna Amerika, var samhället hölls tillsammans med ett komplext politiskt system för att omfördela lokalt tillgängliga resurser och att integrera ekonomier olika områden.

Så småningom blev påsken växande befolkning skära skogen snabbare än skogen var regenere. Folket använt marken för trädgårdar och skogen för bränsle, kanoter, och hus – och, naturligtvis, för släpa statyer. Som skog försvann, öborna sprang ut timmer och rep för att transportera och sätta upp sina statyer. Livet blev mer uncomfortable– fjädrar och bäckar torkade upp, och trä inte längre var tillgänglig för bränder.

Folk tyckte också att det svårare att fylla sina magar, som landfåglar, stora havssniglar, och många sjöfåglar försvann. Eftersom virke för att bygga havsgående kanoter försvann minskade fiskfångster och tumlare försvann från bordet. Skördarna minskade också, eftersom avskogning tillät jorden ska urholkas av regn och vind, torkas av solen, och dess näringsämnen som skall leeched från den. Intensifierad kycklingproduktion och kannibalism ersätts bara en del av alla dessa förlorade livsmedel. Konserverade statyetter med insjunkna kinder och synliga revben tyder på att människor svälter.

Med försvinnandet av livsmedelsöverskott, kunde Påskön inte längre mata chefer, byråkrater och präster som hade hållit ett komplext samhälle igång. Överlevande öbor beskrev för tidiga europeiska besökare hur lokala kaos ersatte centraliserad regering och en krigare klass tog över från de ärftliga hövdingar. Stenpunkter spjut och dolkar, som gjorts av krigarna under sin storhetstid på 1600-talet och 1700-talet, fortfarande strö grund av påsken idag. Genom omkring 1700 började befolkningen att krascha mot mellan en fjärdedel och en tiondel av sitt forna antal. Folk tog att leva i grottor för skydd mot sina fiender. Omkring 1770 rivaliserande klaner började störta varandras statyer, bryta huvudet av. Genom 1864 den sista statyn hade kastats ner och skändats.

När vi försöker föreställa nedgången av påsken civilisation, frågar vi oss själva, “Varför gjorde de inte ser sig omkring, inser vad de gjorde, och sluta innan det var för sent? Vad tänkte de när de skär ner den sista palm? ”

Jag misstänker dock att katastrofen hände inte med en smäll, men med ett kvidande. När allt finns det de hundratals övergivna statyer att överväga. Skogen öborna berodde på för rullar och rep inte bara försvinna en dag – det försvann långsamt, under årtionden. Kanske kriget avbröt de rörliga team; kanske med den tid de carvers hade avslutat sitt arbete, knäppte den sista repet. Under tiden skulle varje öbo som försökte varna om farorna med progressiv avskogning har ändrats av särintressen av huggarmaskiner, byråkrater och chefer, vars jobb var beroende av fortsatt avskogning. Våra Pacific Northwest loggers är bara den senaste i en lång rad av loggers att gråta, “Jobs över träden!” Förändringarna i skogstäcket från år till år skulle ha varit svårt att upptäcka: ja, i år rensat vi dessa skogen där borta, men träden börjar växa tillbaka igen på detta övergiven trädgård webbplats här. Endast äldre, minnes sin barndom årtionden tidigare, kunde ha erkänt en skillnad. Deras barn kunde inte mer begripit föräldrarnas berättelser än mina åtta år gamla söner idag kan förstå min fru och mina berättelser om vad Los Angeles var 30 år sedan.

Gradvis träd blev färre, mindre och mindre viktigt. Vid tiden den sista fruktbärande vuxen palm klipptes hade palmer länge sedan upphört att vara av ekonomisk betydelse. Som lämnade bara mindre och mindre palm plantor för att rensa varje år, tillsammans med andra buskar och treelets. Ingen skulle ha märkt avverkning av den sista lilla handflatan.

Nu betydelsen av Påskön för oss borde vara skrämmande uppenbart. Påskön är Jorden writen liten. Idag, återigen, konfronterar en stigande befolkning krymper resurser. Vi har för ingen emigration ventil, eftersom alla mänskliga samhällen är länkade med internationella transporter, och vi kan inte längre fly ut i rymden än påsk Islanders kunde fly ut i havet. Om vi fortsätter att följa vår nuvarande kurs, ska vi ha uttömt världens största fisken, tropisk regnskog, fossila bränslen, och mycket av vår jord när mina söner når min nuvarande ålder.

Varje dag tidningar rapporterar uppgifter om utsvulten länder– Afghanistan, Liberia, Rwanda, Sierra Leone, Somalia, fd Jugoslavien, Zaire – där soldaterna har tillägnat den rikedom eller där staten är att ge efter för lokala gäng av ligister. Med risk för kärnvapenkrig vikande, inte längre har hotet om vår slutar med en smäll en chans att galvanisering oss att stoppa vår kurs. Vår risken nu är att avveckla, långsamt, i ett kvidande. Korrigerande åtgärder blockeras av särintressen, med välmenande politiska och företagsledare, och genom sina väljare, som alla är helt rätt i att inte lägga märke till stora förändringar från år till år. Istället varje år finns det bara något fler människor, och något färre resurser, på jorden.

Det skulle vara lätt att blunda eller att ge upp i förtvivlan. Om bara tusentals påsk Islanders med bara stenverktyg och sin egen muskelkraft räckte för att förstöra deras samhälle, hur kan miljarder människor med metallverktyg och maskin makt misslyckas med att göra värre? Men det finns en avgörande skillnad. Påsk Islanders hade inga böcker och inga historier av andra dödsdömda samhällen. Till skillnad från påsk Islanders har vi historier från det förflutna – information som kan rädda oss. Min huvudsakliga hopp för mina söner “generation är att vi nu kan välja att lära av öden samhällen som påsken s.