Thomas Pelham-Holles, hertig av Newcastle (1693-1768)

Original: http://historyhome.co.uk/pms/newcastl.htm

Thomas Pelham föddes i London den 21 juli 1693 den äldre av två söner och åttondel av elva barn till Thomas Pelham och hans hustru Lady Grace Holles. Han utbildades på Westminster skolar och Clare Hall Cambridge, där han blev student (men inte examen) i 1710. Newcastle var det första PM att spendera hela sin parlamentariska karriär i överhuset, har tagit plats strax efter sin 21-årsdag . Han tillade namnet “Holles” år 1711 i enlighet med viljan hos sin farbror John Holles, som lämnade honom den största delen av sina egendomar. Newcastle ägde stora egendomar i elva län som möjlig honom att påverka valet i många valkretsar. Två av hans stadsdelar var Aldborough och Boroughbridge i Yorkshire. Newcastle var mycket positiv till 1716 Septennial lagen eftersom treåriga val var mycket dyrt för honom.

År 1717 gifte han sig Lady Harriet Godolphin, grand-dotter till hertigen av Marlborough. De hade inga barn, troligen resultatet av fysisk skada orsakad av Lady Harriets missfall 1718. Hans samband med Marlboroughs förde Newcastle lagt prestige och inflytande; han blev en Invigd rådgivare 1717 och samma år stod som gudfader till Prince George William, son till prinsen av Wales. År 1718 blev han skapat en riddare av Strumpebandsorden; 1719 var han en av de tretton Lords Justices till vem kungen kvar makten när han återvände till Hannover. Newcastle fortsatt inflytelserik i regeringen under regeringstiden av George I.

I augusti 1743 Newcastle bror, Henry Pelham, blev PM. De två bröderna arbetat nära tillsammans under ministerium som slutade med den plötsliga döden av Pelham. Newcastle utsågs PM i sin brors ställe, precis som engelsk-franska relationerna i Nordamerika var på väg att bryta ut i krig. År 1756 började de sjuårskriget: denna konflikt inblandade slåss i Europa, Indien och Nordamerika. Newcastle försökte utan framgång att övertala Pitt d.ä. att gå med hans departement och – efter att ha misslyckats – lämnat in sin avskedsansökan. Devonshire bildade en kort ministerium men Newcastle återvände till makten 1757 med Pitt som statssekreterare för södra avdelningen.

Pitt tog över ansvaret för kriget som slutade 1763. Men Georg II dog 1760 och ersattes av hans sonson, George III. Den nye kungen litade inte Newcastle och försökte begränsa hertigens politiska inflytande genom att hindra honom från att använda offentliga medel för att påverka väljarna i kommande riksdagsval. Newcastle använde sina egna pengar, omedveten om att Earl of Bute använde kungligt beskydd för att stärka sin egen support. Trots kungens ansträngningar, Newcastle och hans anhängare vann en betydande majoritet. Kungen fortsatte att manipulera utnämningen av earlen av Bute till viktigare positioner i regeringen tills Newcastle bestämde att han inte längre kunde fortsätta i regeringsställning. På Newcastle avgång 1762, blev Bute PM.

I oktober 1762 var hertigen av Devonshire entledigas från sin tjänst som Lord Chamberlain eftersom kungen trodde att han agerade i Newcastle inflytande. Newcastle var upprörd och tryckte sina anhängare att avgå i protest. Några av dem gjorde det, därför Bute hämnades genom att avfärda alla som var skyldig trohet och deras positioner till hertigen av Newcastle. Denna incident blev känd som “massakern av Pelhamite Innocents”.

Newcastle fann sig alltmer isolerat. I mars 1764 hans nära vän Lord Harwicke dog; detta slag förvärrades av döden av hertigen av Devonshire i oktober. Till detta, Newcastle politiska skyddsling, markisen av Rockingham, blev mer självständiga. Rockingham bildade sitt eget departement i juli 1765, utse Newcastle som Lord Dass Försegla. Newcastle förhoppningar om att han skulle fortsätta att höras som en “äldre statsman” grusades när markisen formulerat sina egna strategier.

Trots fortsatt att sitta i överhuset och ta en aktiv del i det politiska livet i landet, blev Newcastle alltmer bräcklig. I December 1767 bestämde han sig för att åka till Bath för att ta vatten, eftersom han led av en ihållande förkylning och hosta. Han möjligt drabbades av en stroke medan i Bath. Han återvände till Claremont, Surrey, men hans tillstånd förvärrades. Newcastle avled den 17 November 1768 vid en ålder av 75.