Hantering av ändringar

Original: http://webtips.dan.info/change.html

TIPS: Sätt lite eftertanke i någon webbplats redesign för att minimera eller mildra de problem som den orsakar till alla som har kopplat eller bokmärkt delar av din nuvarande plats.

På andra håll jag förklarade att, om du inte har en riktigt bra anledning, ska du inte ändra filen eller katalognamn i din webbplats, eftersom det skulle bryta några länkar till sina sidor. Men ibland är förändring behövs, och här är några tips om hur man ska hantera det när det händer.

Om du byter namn sidor och kataloger på din sida, eller ta bort en sektion, kommer det fortfarande finnas människor där ute som försöker att gå till de numera ogiltiga webbadresser. Dessa inkluderar människor följande länkar som gjordes i andra webbplatser till dessa adresser, eller personer som har bokmärkt dessa sidor. Om du inte vill att dessa människor att få “404 Not Found” felmeddelanden, ska du göra något för att se till att de gamla webbadresser ger fortfarande användaren något meningsfullt. Ett sätt är att sätta sidor tillfälligt vid de gamla adresserna tala om för folk att webbplatsen de letar efter har flyttat, och ger en länk till den nya adressen. (Detta är dock inte nödvändigtvis det bästa tillvägagångssättet … se nedan för en mer sofistikerad teknik för att hantera förändrade webbadresser.) De tillfälliga sidor kan säga ändra några länkar och bokmärken till den gamla adressen. För att stoppa dessa tillfälliga sidor från att få indexeras i sökmotorer, använd en metatagg (i HEAD avsnitt). Vissa sökmotorer ignorera dessa metataggar, så också (om du har tillgång till rotkatalogen av domänen webbplatsen är i) sätta en robots.txt-fil inklusive namnen på alla dessa temporära filer. (Se Robots Exclusion Standard dokumentation.)

Om det finns en ny sida på din webbplats som betjänar samma specifika funktion som en av de gamla borttagna sidor, bör du göra länken i gamla sidan går direkt till det, intead för att bara gå till toppen hemsida. Om den gamla sidan har tagits bort utan direkt ersättning, säger så och länk till hemsida eller en under plats med innehållet relaterade på något sätt till den raderade sidan, om något.

Nu när du har fått alla dessa tillfälliga sidor belamra din katalogstruktur, skulle du förmodligen älska att kunna bli av med dem så småningom att rensa upp din struktur. För att göra detta, måste du försöka få folk att sluta länka till de gamla adresserna. Detta kan vara mycket svårt; det finns fortfarande människor som länkar till webbadresser i mina sidor som inte har varit aktuellt i flera år. Men du kan försöka att spåra upp dessa länkar med vissa sökmotorer.

Gå till Google eller Altavista sökmotor, och typ som din söksträng “link: http: //www.yoursite.com/oldsite”, med hjälp av webbadressen till sidan eller katalog som du söker efter länkar till efter länken ” : “. Om du söker efter alla länkar till en viss katalog, utelämna stängnings snedstreck (i motsats till min mana andra håll alltid använda stängnings snedstreck), så du fånga alla länkar till den givna katalogen huruvida länk använde snedstreck. (Sökmotorn hittar alla länkar som börjar med den givna texten du matar.)

Denna fråga kommer att visa dig de webbplatser som länkar till din (åtminstone de som Altavista känner), och du kan gå till var och en av dem i sin tur och informera webmaster att URL har ändrats. Ibland kan det vara svårt att ta reda på hur du kontaktar en webbplats webmaster; de inte ta mitt råd om att ge kontakt e-postlänkar, och du kan ha att göra massor av peta runt deras webbplats tills du hittar en e-postadress eller feedbackformulär. Kanske finns det inte en alls; prova e-posta webbansvarig på domänen för webbplatsen, eller om webbadressen innehåller ett tilde (~), prova ordet efter tilde som userid (www.isp.com/~mary/ kan ha en e-postadress mary @ isp.com).

Även om du har möjlighet att e-posta dem, det finns ingen garanti att de någonsin kommer att komma runt att ändra din länk; det kan vara som att dra tänder för att få lite webbplatsansvariga att uppdatera sina webbplatser. Om sidan i fråga har en rad “Senast uppdaterad December 2, 1995”, det är ett dåligt tecken.

Om du får återkommande rapporter om trafiken till sidor på din webbplats, kan du hålla ett öga på hur många människor kommer att de föråldrade sidor, och om få eller ingen är, kan du ta bort dem även om det fortfarande finns en herrelös obskyr länk till den någonstans. Du kommer förmodligen aldrig att bli av varje länk och bokmärke till gamla sidor, men så småningom har du fått för att rensa ut det gamla skräp att göra hela din webbplats mer hanterbar och logisk.

På samma sätt, genom att kontrollera trafikräkningar till grafiken på din sida (om din åtkomst Rapporten innehåller dem) kan du hitta bilder som inte längre används (t.ex. bilder och knappar i sidorna som togs bort eller omgjorda) och bli av med dem, vilket sparar diskutrymme. Om du inte rengör här grejer ut, kommer du att slösa massor av utrymme (och kanske debiteras extra för det av din leverantör), men om du tar bort bilder för tidigt du kan orsaka trasiga bilder i sidor som fortfarande använder en grafik som du felaktigt trodde var inte längre används. Så kolla dina användningsloggar och noga beskära dina föråldrade filer. Håll en säkerhetskopia av de gamla filerna någonstans ifall du behöver dem igen.

Och glöm inte att titta igenom din egen webbplats för länkar till dina föråldrade sidor. Det skulle vara ganska pinsamt att vara e-posta massor av andra människor att få dem att ändra länkar till en sida som du felaktigt länka till dig själv! (Det finns länk pjäs program, som Xenu s Link Sleuth, som du kan använda för att titta igenom din webbplats för dåliga länkar.)

Om dina åtkomst rapporter visar också “404 Not Found” träffar på din webbplats kan du också märka att du fortfarande får träffar på sidor som du har tagit bort, och du kanske vill sätta tillfälliga sidor på dessa adresser anmälande människor om vad som hände med de gamla sidorna. Du kan också märka att du får träffar på sidor som aldrig existerat; Detta skulle kunna tyda på att det är en dålig länk antingen på en annan sida på din webbplats eller på någon annan webbplats.

Sidebar: Det finns några filnamn som du kan få “404 Not Found” träffar genom inget fel i din egen, eftersom det är automatiserade program där ute som försöker ladda dem om de existerar eller inte. En är favicon.ico, som MSIE 5.0 (och upp) försöker hitta i varje plats en användare bokmärken (det är den platsen för en “ikon anpassade favoriter” för webbplatsen), men ironiskt nog microsoft.com saknar en av dessa. En annan är robots.txt, där olika robotprogram (inklusive sökmotorindexe) leta efter vid roten av en domän för att ta reda på om några delar av webbplatsen har utsetts till uteslutna i denna fil. (Se min titlar sida för mer info om detta.)

Förhoppningsvis kommer svårigheten att byta länkar till ett förändrat sida övertyga dig om vikten av att bevara fil- och katalognamn om det alls är möjligt att förhindra dessa svårigheter. Även en omfattande översyn av det grafiska utseendet och navigerings kontroller av en webbplats kan göras utan att ändra webbadresserna till webbplatsens sidor. Problemet, i fallet med företags- eller organisationsplatser, kanske övertyga grafiska-konstruktion eller marknadsföringstyper tilldelade uppgiften att en webbplats redesign av behovet av att uppmärksamma den redan existerande struktur, eftersom deras tänke tenderar att vara för att bygga en ny webbplats från grunden utan att betala sådan uppmärksamhet.

Omdirigering med htaccess

I föregående avsnitt diskuterade alla de problem som har att göra med föråldrade webbadresser på din webbplats som fortfarande är att få länkade till, och röran av “tillfälliga” omdirigera sidor du kanske aldrig att kunna bli av. Lyckligtvis finns det en annan, renare metod tillgänglig för de flesta webmasters; du kan göra servern omdirigera webbadresser automatiskt. Metoden jag beskriver här fungerar på Apache-server, som är den mest populära webbservern. Det kan finnas liknande metoder för andra serverprogram, men jag är inte så bekant med dem. Så fort någon nämner server omdirigeringar, många människor protes, “Men min leverantör inte låter mig ändra serverkonfigurationen!” Även om det är sant att du har en mer intensiv grad av kundanpassning förmåga om du har tillgång till de viktigaste konfigurationsfilen på servern, men förmodligen inte har sådan tillgång om du inte har maskinen för dig själv, det finns några saker du kan göra med hjälp av .htaccess filer i enskilda kataloger, om inte serveradministratören är särskilt paranoid och har blockerat användare från att göra det.

Skapa en vanlig textfil med namnet .htaccess (ja, det har fått en fil förlängning utan namn innan det, det kan finnas några gamla operativsystem som inte gillar det här), och sätta rader som detta i den:

RedirectPermanent /politics/cyber/domain.html http://domains.dan.info/

Denna linje, i .htaccess-filen för dan.info, talar om för servern att URL “/politics/cyber/domain.html” (inte inkludera “http: // dindomän” delen, som det förstås) bör vara omdirigeras till “http://domains.dan.info/”. Jag använder rader som denna att omdirigera olika föråldrade webbadresser till sina nya platser. Servern skickar omdirigering adressen till webbläsaren med en “301 Moved Permanently” header, så sökmotorer plocka upp på den och ändra deras koppling till den nya adressen nästa gång de kontrollerar webbadressen.

Fördelarna med att använda .htaccess i stället för en omdirigering sida är att du kan hålla omdirigeringen på obestämd tid utan att belamra din katalogstruktur med “tillfälliga” saker, och att användarna går smidigt till dina nya sidor utan att gå via en extra sida. En nackdel är att användarna sällan märker de har omdirigerats och ändra länkar och bokmärken därefter, så dina föråldrade webbadresser hålla vänja obestämd tid, även om sökmotorer är oftast smart nog att märka omdirigering och ändra deras notering därefter. Dessutom, om du har ett stort antal .htaccess omdirigeringar, kan det bli förvirrande att hålla reda på, och du kanske så småningom skapa en annan webbsida med samma filnamn som en tidigare sida och undrar varför den sidan inte kommer upp när du skriver dess URL i din webbläsare (det beror på att du omdirigeras URL någon annanstans, dumt!). Även med denna redirect teknik tillgängliga för att hjälpa dig att hålla webbadresser fungera efter en webbplats ombildning, det är fortfarande en bra idé att tänka ut vad du namngivningsstruktur väl i första hand för att minimera behovet av förändring.

Ändra Providers

En speciell sorts förändring är en förändring från en leverantör till en annan. Om din webbplats har sitt eget domännamn, bör detta vara enkelt; bara kopiera exakt samma katalogstruktur, med alla dess filer, till den nya leverantören, och alla webbadresser på din webbplats kommer att förbli detsamma. Det kan finnas vissa särskilda fall kommer du måste ta itu med som CGI-skript som inte fungerar på samma sätt på olika servrar, eller en annan standard indexfil (kanske din nya server kräver default.html istället för index.html och du har att döpa sådana filer, i detta fall, om du följde mitt råd och kopplat till katalognamnet i stället för index filnamnet, kommer din webbplats fortfarande att fungera identiskt).

Om du inte har ett eget domännamn, saker är svårare, eftersom du har att få alla som länkar till dig att ändra sina länkar till din nya adress. (Om du använde relativa webbadresser på din webbplats, bör dina egna länkar fortsätter att fungera.) Använd samma teknik som beskrivs ovan för att hitta sådana länkar och få webbplatsansvariga att ändra dem. Se om du kan få din fd leverantör att lämna in en sida styra människor till din nya webbplats, eller ställa in en automatisk server omdirigering till skicka alla åtkomster av din gamla webbadress till din nya. (I det senare fallet, men när användarna automatiskt omdirigeras de kanske aldrig inser att de är tänkta att ändra sina länkar och bokmärken.)

Mer webbplats Ombyggnad Notes

När du omkonstruktion en redan existerande webbplats, jag föreslår att du gör redigeringen på varje sida genom att börja med den version av denna sida som redan finns i den gamla webbdesign (om den sidan finns i den gamla designen). Ladda det i din editor som utgångspunkt, ta bort något från den gamla designen som du inte vill behålla, och lägga till nya element. Den alternativa stil, föredras av många designers, är att börja med en “rent bord” och bygga nya sidor från grunden, men det resulterar ofta i innehåll och struktur blir oavsiktligt förlorat. Även om 90% av den gamla HTML-kod kommer att tas bort eller bytas ut i redesign, vill du inte att förlora den andra 10%, som kan hända om du börjar på nytt med en tanke i bakhuvudet att “du” ll lägga det gamla grejer tillbaka senare, när Färdigställande redesign “; denna “senare” skede har ett sätt att aldrig händer när du fastna i trängseln på en deadline.

Om inte annat, vill du förmodligen behålla sidtitlar och metataggar om de är väl utvecklad på befintlig plats. Jag har sett massor av webbplatser som hade bra titlar och beskrivningar i huvudet avsnitt i alla sina sidor, sedan fick omgjorda och avslutas med mycket dåliga titlar och inga metataggar eftersom designern inte tänka på att spara de delar från ursprungliga strukturen. Låt inte det hända dig!

Som en sista anmärkning, vissa studier visar att användare föredrar faktiskt sajter att utvecklas successivt i stället vara massivt omgjorda varannan månad. Den konventionella visdomen på webben verkade vara att folk skulle tröttna på en “gammal konstruktion” och det var nödvändigt att hålla kasta ut allt och börja om med “ny teknik”, men, åtminstone när det gäller webbplatser som användarna går till för faktisk användbar information (olika regler gäller för roliga & spel sajter) användarna föredrar navigeringsstruktur att stanna kvar; det är mycket huggande att ha det hålla ändra på oförutsägbara sätt varje gång du besöker webbplatsen.

Användare som har kommit att räkna med en plats som har någon särskild information på en viss plats kommer att irriterade om en del av det avlägsnas i en stor omorganiseringen. Så du bör försöka att inte ta bort fortfarande användbart innehåll bara för att sidorna det är på inte passar din nuvarande snazzy grafiska layouten och du har ännu inte fått chansen att omarbeta dem. Lämna de gamla sidorna fram till sina nya versioner är redo, även om det innebär att vissa delar av din webbplats kommer att ha olika utseende från andra.