Kärleksfull minne av Sri K. Pattabhi Jois, “Guruji”

Original: http://ashtanga.com/html/article_dallaghan_pj.html


Paul Dallaghan with Guruji

16 juli 191518 maj, 2009

(Detta är ett personligt konto min anslutning med en bra lärare, inget mer.)
Första gången jag hörde hans namn som jag trodde läraren pratade om några irländska killen heter Paddy Joyce. Nyfiken, att vara irländska mig själv, fångade jag den läraren, som råkade vara Sharon Gannon, efter klass att fråga henne igen om detta “guru”. Sedan fick jag namnet rätt men stannade nyfiken om vem han var. I början av nittiotalet bodde jag i East Village Manhattan, New York City, ovanför en ung och levande yogastudio kallas Jivamukti, ägs av Sharon. Jag hade gjort några Sivananda yoga men nu kunde inte motstå utan att engagera sig här. Yoga var “ashtanga” och Jivamuktis inställning till vinyasa. Vara ganska hängivenhet sig själva, hade de alltid bilder av gurus, började jag “känna” Mr Jois genom bilden. Föga anade jag.
Som de år som gått, jag fick mer nedsänkt i yoga och så småningom bildas en dedikerad ashtanga praxis, inledningsvis med Eddie i downtown Manhattan. Han var mycket hängiven och traditionell, jag genast kände den starka kraften och påverkan av Guruji. Första året i ashtanga praktiken började att öppna mig och ändra min praktik. Ironiskt nog, den centrerad mig och regerade gradvis i alla mina vilda energier. Naturligtvis jag hade tvivel och många frågor vägen men var alltid rekommenderas att hålla det: det tar tid; Det måste i. För ett år i slutet av 1990, var Manju, Guruji’s son, lärare i New York igen jag drogs på något sätt närmare till denna man.
Sri K. Pattabhi Jois föddes i en liten by som heter Kowshika i södra delstaten Karnataka fullmåne dagen, aka Guru Purnima, 1915. Tolv år senare i den närliggande staden Hassan träffade han först sin guru, Krishnamacharya. Detta började en livslång resa inom yoga. Vid femton års ålder lämnat Pattabhi Jois för att studera Sanskrit i Mysore där han återförenades igen med sin guru. Han kom att utblottade och även hade att tigga mat från andra brahminen familjer för hans första år där. Sitt engagemang till praxis och studien visade sig, och 1937 utsågs han av Maharaja Mysore att undervisa yoga Sanskrit College. Hans praktiken av yoga, som inkluderade asanas, pranayama och andaktsöfningar praxis fortsatte som liv flyttade. Äktenskap, tre barn och familj ansvar kom. Han anade vad skulle öppna från 1970-talet framåt.
Många gånger försökte jag göra det till Indien men begränsade medel och möjligheter som höll mig tillbaka. Sedan kom Guruji och familjen till New York. Fortfarande mycket nyfiken och respektfull, jag var också trött av hela guru dyrkan sak. Som jag reflekterade inom om detta kunde jag se vad han vidare till mig och många andra och hur det påverkade starkt min varje dag . Min fru, nya flickvän, Jutima, hade också börjat öva och jag hade observerat hur det positivt påverkade henne. Tillsammans gick vi till vårt första besök med Guruji inte veta vad man ska göra. Människor böjer sig ner och röra vid hans fötter. Aldrig i mitt liv hade jag gjort en sådan sak men jag var för det. Jag fann mig frågar, “vad gör jag?” som jag kontaktat, erbjuds blommor och rörd. Han tittade mig som “Eh, vem är du, va?” eller åtminstone det är vad jag tänkt mig. På något sätt, dock hade den första direkta anslutningen upprättats.
Snart efter det första mötet gjorde jag en av fjorton resor till Mysore att studera med honom och familjen, Jutima med mig. I själva verket av 2001 visste vi att vår tid i New York var gjort och ville vara mellan Indien och Thailand. blev Mysore nästan ett hem för oss mellan 2001 och 2004. Under den tiden vi började Yoga Thailand och hade vår första son. Hela tiden höll vi besöker och öva med Guruji, Matz och Vanja för fyra till fem månader om året.
När jag ser tillbaka omhuldar jag dessa dagar utan en plan och bara i den. Min kärlek och respekt för Guruji verkligen ökade från den tiden jag började öva med honom i den gamla shala i Lakshmipuram, Mysore. Del av min praktik hade nu blivit den ritual som böjer sig ned och försiktigt röra vid hans fötter efter savasana. Jag nu gjorde det med total kapitulation och kändes bra. Jag märkte förändringen bara i nerverna längs min ryggrad som gör att jag kan nu fritt böja sig, där innan jag hade motstått.
Guruji gav mig hans välsignelse att undervisa och så småningom, när jag senast såg honom för två år sedan 2007, certifiering. Jag är verkligen tacksam. Det har varit en stor och speciell anslutning. Min personliga erfarenhet med honom var alltid extremt positiva. Han var glad, trevlig och hjälpsam med mig. Men han höll alltid sitt utrymme, kändes han brydde sig om mig och tog tid att checka in, bara hur han sa mitt namn eller klappade mig ryggen. Som student fick du till honom med ett frågat sinne, fråga och lyssna. Sedan ta vad du har hört och fundera över den. Att veta det var inte mycket tid kvar, jag antar att jag tog många möjligheter som jag kunde in till det lilla kontoret av hans och ber honom en massa frågor.
När vi talar om samskaras och anledningen till att i praktiken här i livet. Jag var angelägen om att ta redanär att cykeln började. Om jag gör yoga nu baserat en tidigare intryck (samskara), sedan inledde vad intryck? jag knuffade honom ett svar, han tittade mig ganska sött och sade: “jag inte vet. Det är Gud.” Detta svar har alltid varit med mig. Aldrig bör vi tror vi vet det eller fått det. Vara ödmjuk. Från det att röra fötterna att de fritt medge “Jag vet inte”, köras ödmjukhet genom oss som studenter för oss att växa. Om det bleknar, blockeras vägen inom för tillväxt.
Ashtanga vinyasa yoga var hans varumärke. Vad han lärde han lärt sig av sin lärare Krishnamacharya – vetenskapen om vinyasastrategi med kartläggningen av ställningar som delas i serien. Pranayama lärde också men det kom senare. Hans personliga hängivenhet i härstamning av Shankaracharya informerade dessutom mycket av hans undervisning och praktik. Namnet ashtanga uppstod direkt från salvia Patanjali undervisning i det. En av dessa ben är asana. Men du måste börja någonstans, och Hathayoga föreskriver att traditionellt börjar man med asana. Naturligtvis, som tiden gick, blev detta system av “ashtanga vinyasa” begränsad i allmänhetens ögon att främst asana. Sanningen är att alla delar lärdes: livet lektioner, asana praxis och högre inre odling. Mystery omger beskärningen av sekvenser, och allmänheten älskar mysterium. Yoga Korunta detaljerade vinyasa inställningen till asana som Krishnamacharya själv lärt av sin guru, Sri Ramamohan Brahmachari. Pattabhi Jois skulle understryka denna parampara och uppmuntra oss att följa med engagemang och hängivenhet. Naturligt praxis raffinerades över tiden, och fortfarande är, men den traditionen och metoden går genom allt.
Gurujis största läror var mer om livet än metoden. Han var mycket bestämd och tydlig om yoga praxis och behovet av att göra det. Detta jag insupit. Men han var mer om inte fly från livet. Många gömmer sig i en yoga att fly från livets ansvarsområden. Till honom var äktenskap och familj viktiga faktorer. Som jag har vågat sig den inslagna vägen själv, förstår jag hans undervisning. Han skulle säga, “Yoga inte är lätt.” Livet är inte lätt, år, decennier går, hålla integritet, att hålla en praxis, ärligt och caringly uppfyller ert ansvar. Denna livslängd och balans är undervisningen. Alla är entusiastiska över yoga först. Det är bra. Hålla det med dig och ta itu med vad är du för en livstid – det är inte lätt. Endast tiden kan avslöja den.
Detta är i slutändan varför det finns endast några riktiga lärare runt. Från sin första resa till USA 1975 till hans sista 2008, tusentals studenter studerade med honom. Men endast ett fåtal verkligen har genomförts tråden. Och nu hans familj, barnbarn Matz, Manju, son och dotter Vanja, bär traditionen.
I tid han visste mitt namn, en unik bedrift, och alltid älskat att hålla barnen. Min första son, Sean, fick spendera tid med honom sin scen och även sitta i sin stora stol, artighet av Matz under ledde klassen. Guruji infört Sean kärlek till choklad som finns till denna dag! Hur kunde vi säga nej som Guruji drog ut chokladkaka, bröt en kvadrat och räckte den till Sean. Han var åt det med glädje och fast hela natten och höll oss. Dessa minnen sticker alltid ut för mig. Sista gången vi såg Guruji, han hade bara återhämtat sig från att vara sjuk. Vi hade några privata besök med honom i huset och tog våra nya son, Dylan. Som Guruji spelade med Dylan hela ansiktet lyser upp. Tänkte jag, även om han kan vara gammal och tiden är nära slutet nu, jag har aldrig sett en sådan vacker ljust ansikte. Automatiskt berörde det mitt hjärta.
Och det är vad jag bär från Guruji: en mjuk skönhet i mitt hjärta som jag minns honom och alla de olika möten tillsammans med en disciplin och hängivenhet till sökvägen av yoga. Jag uttryckte han alltid glädje och, närbehövs, en hård kontroll. Denna levande glädje jag såg som en manifestation av år i yoga praxis.
Leve länge hans själ och arvet från hans läror, som nu omfattar miljontals över hela världen, många omedvetna om hans hårda arbete direkt påverkar dem under åren.

Till dig, Guruji, jag böjde med kärlek och respekt och önskar fred och kärlek i vad denna nästa etapp rymmer.
Om Namah Sivaya.
© 2009 Paul Dallaghan