Få hård Spell stava fel?


Original: http://homepage.ntlworld.com/vivian.c/Writings/Shorts/HardSpell.htm

BBC TV-programmet hårt Spell har tagit upp en hel del TV-tid. Stavningen äntligen få någon form av erkännande mass-betraktande tiden. Är inte detta bra för läskunnighet och återuppliva gammaldags värderingar om utbildning?

Som någon som arbetar med stavning, i förväg jag kände att det kunde göra ingenting men bra – höja profilen för stavning, hjälpa barn och ge edutainment som kan få människor intresserade. I efterhand verkar fördelarna inte så tydliga. Delvis beror detta på att stavningen är behandlas, dels hur barnen behandlas.

En av frågorna med stavning är att svenska folket har olika accenter. Barn i Essex vill stava “bad” som “barf” eller “tänder” som “Monika” eftersom de har ett “f” uttal snarare än “th”. På hårda Spell läses test orden av en person i en icke-regionala “standard” accent. Många av barnen kanske inte har hört en standard högtalare annat än på TV. Det är illa nog höra någon säga “psalm” och sedan behöva stava det, utan att behöva räkna ut vad deras “ah” ljud som avser i egna inlägg. Det finns en inbyggd slagsida om orden är sade endast i en standard accent. Det skulle vara intressant att se hur bra presentatörer skulle vara stavning ord sagt av barn med regionala accenter, eller verkligen ha föredragshållaren med irländsk accent läsa orden. Det är förmodligen ingen tillfällighet att de flesta av värme vinnarna har standard snarare än regionala accenter.

Stavning används för att skriva och läsa. Helt uppenbart, men inte för hårt stava; alla tester innebära stavning ord högt bokstav för bokstav, inte läsa orden högt eller skriva ner dem. Först efter att barnet har avslutat ser vi rätt och fel svar visas på skärmen. Stavning högt är inte något som utgör en del av våra vardagliga stavning. Hård Spell testar inte stavning som skrift, ignorerar något annat än förmågan att stava ord högt.

En viktig del i stavning är verkligen förmågan testad på hårda Spell att komma ihåg formerna av enskilda ord, mycket användbart när de gemensamt använda som “macaroon” eller “trötthet”, mindre så när de inte ingår i våra kommunikationsbehov som “aardvark” eller “lurgy”. Detta element beror nog på att ha en viss typ av minne – Hur annars skulle du veta hur man stavar “yacht”? Barn som minns massor av sådana idiosynkratiska ord är verkligen anmärkningsvärda, och uppenbarligen frodas på hårda Spell.

Men det finns andra element till stavning. En viktig process om ljud och bokstäver – vad ljud gör bokstaven “a” motsvarar i “vifta”, “fader”, “många”, “bete”? – enkelt testad av högläsning. En annan inser där bokstäver kan och inte kan inträffa i ord – “tch” slutet “matcha”, “ch” på början “charm” – igen lätt testbara genom nonsens ord som “vatch” och “tchab”. Dessa kraftfulla processer måste vara behärskar, inte bara ren minne för enskilda ord. Alla ignoreras av hårda Spell. Den verkliga utbildningsnivå för barn är att kunna ta itu med stavning i all dess komplexitet i sin läsning och skrivning, inte kunna stava högt en godtycklig förteckning över ord.

Vilket leder oss till förhållandet av programmet till barnen. Barn är stod upp i vad som verkar vara ett stort tomt utrymme och har ord kastas på dem genom ett kroppslösa emotionless huvud. Kameran bor på de flimrande uttryck på deras ansikten. Inget barn är Prisad, förutom vinnare; successiva förlorarna leds bort, många i tårar.

Det är som att titta på barnen till tandläkaren. Förutom att tandläkare är mer positivt inställda till sina patienter än dessa presentatörer är till barnen. Det är format av Mastermind (men inte djupet av förhör – få ett ord fel och du är ute). Även vem vill bli miljonär har en mer uppmuntrande attityd till dess deltagare. Men dessa är endast barn. Det är naturligtvis i deras pedagogiska intresse att bli förnedrad inför miljontals människor av mobbning vuxna. Jag tycker att det är svårt att föreställa sig ett mindre barnvänlig sätt att bedöma barn. Enda verksamhet är ett test med lite njutning för dem än att få ord rätt. Stavning ses en styv införandet av alla kraftfulla grymma vuxna, inte något användbart och lustfyllt.

Det är så sorgligt att hårda Spell insåg så lite av sin potential. Vi kunde ha haft ett program som presenteras glada barn njuter av stavning, snarare än en skära ner av barn till storlek. Det kunde har testat dem på en rad aktiviteter, inte bara ett test för plötslig död som en underlåtenhet innebär eliminering. Det kunde ha knackade barnens glädje i uppfinningsrik användning av stavningen i meddelanden etc, inte deras förtvivlan över att inte veta hur man stavar “blinkande”. En dag kommer att kanske det finnas ett program som verkligen presenterar stavning och visar barn positivt.