En kort introduktion till generativ antropologi


Original: http://www.anthropoetics.ucla.edu/gaintro.htm

Eric Gans

Se även Peter Goldmans Varför Generative antropologi ? ( Chronicle 445 )
Un peu d’ histoire
Även om termen Generative Antropologi är från publiceringen av The End of Culture 1985 , var GA föddes 1978 när jag hade turen att vara René Girard kollega för en termin vid Johns Hopkins University . Föreställningen om den ursprunglig händelse , som först framförts i The Origin of Language ( 1981) , var mitt försök att kombinera Girard föreställning om uppkomsten av det mänskliga från intensifieringen av mimetiska med min egen föreställning om att den deklarativa meningen härrörde från en mer primitiv form jag kallade ostensiv ( t.ex. , ” Eld ! ” ” Man överbord ! ” ) . Jag omformulerade därmed Girard scen av mimetisk kris , där syndabocken förvandlades till en freds föra gudomlighet , eftersom platsen för uppkomsten av språket , en scen jag en hypotes att vara unik för vår art .

I mitt arbete sedan dess har jag försökt att inte bara förbättra utformningen av den ursprunglig hypotes , utan att utvidga modellen till de andra central yttringar av det mänskliga : Desire , den estetiska , den religiösa . Efter att ha vänt bort från Girard s kategorier av syndabockar och våld , mitt senare arbete markerar en återgång till Girard , som ger ny tyngd åt de sparagmos eller förstörelse av offret som en väsentlig del av den ursprunglig scen , och framför allt radikalt omformulera hypotes vad gäller den mimetiska triangel definieras i Girard s Mensonge romantique .

Sedan 1987 har jag undervisat varje eller vartannat seminarium i GA vid UCLA , och 1990 , UCLA Institutionen för franska höll en första GA symposium , där flera studenter från seminariet deltog , tillsammans med kollegor från andra universitet . År 1994 , som en följd av verksamheten i GA seminarie alumner (och Colloquium deltagare) Tom Bertonneau och Matt Schneider , den MLA höll ett särskilt möte vid sitt årsmöte i San Diego på GA och Anthropoetics .

Utmaningen är nu att tillämpa den hypotetiska ursprunglig modell av GA till konkreta historiska data av mänsklig kultur i ordets vidaste bemärkelse . Denna verksamhet är nu i sin början etapper . Vi litar på att skapandet av GAlist och i vår on- line tidskriften Anthropoetics kommer att göra kraften i ursprunglig tänkande tillgänglig för humanister och samhällsvetare allt .
Av Generative Anthropology grundläggande begrepp
Människan kan enklast definieras av den mimetiska princip : att med människor , till skillnad från alla andra varelser , mimetiska rivalitet inom arten utgör en större fara för sin överlevnad än de yttre naturkrafterna . Språk , liksom de andra delarna av den mänskliga kulturen , kan inte förstås som en oundviklig produkt av evolutionen ; det framkom bara för att föremänskliga former av interaktion var otillräckliga för att förhindra att den framväxande arter från att förstöra sig själv .

Mänskligheten är , i Aristoteles ord , det djur som har de logotyper . Alstringen av språklig signification från begärs förbindelser, eller, med andra termer, generering av (vertikalt) transcendens från (horisontellt) immanence , är en variation av den triangel av mimetiska önskan . Normalt vi härma varandras begärs agerar genom att utföra samma handling , men på ett annat objekt ; du plockar ett äpple , jag ser dig , och plocka mitt eget äpple . Men som en följd av intensifieringen av mimetiska spänning , det kommer en tid när din gest och min konvergerar på samma objekt . Vid denna punkt , är mimesis blockerad ; den appropriative gest avbryts . Den enda lösningen är att fokusera på mänskliga skådespelaren till syftet med åtgärden . Även om detta nu – unika objekt för begär inte kan själv reproduceras , kan den representeras av en lätt reproducerbar tecken på mänskligt språk . Den avbröts gest av anslag blir ursprunglig ostensiv tecken .
1 . Den ursprunglig händelse
Enligt ursprunglig hypotes , den första förekomsten av språket var i ursprunglig händelse eller scen i språket . Födelsen av representation inom den mimetiska triangeln innebär en ny form av medvetande . Inte bara är mimesis av den humana andra inte väsentligt vid medvetande, i huvudsak utesluter det språket. ( Spelet Simon Says utnyttjar det faktum att språket stör snarare än hjälpmedel imitation . ) Däremot när det gäller mimesis av objektet , eller representation , min skylt imiterar inte objektets åtgärder men dess formella nedläggningen , som jag måste vara uppmärksam på ett nytt sätt .

Men även om det mimetiska triangeln innehåller alla delar som behövs för framväxten av skylten som lösningen av den mimetiska paradox , språk som grunden för den mänskliga gemenskapen kan bara ha uppstått i en kollektiv händelse , där mångfalden av deltagarna multiplicerar mimetiska spänning . Önskad av alla medlemmar i gruppen objektet blir centrum för en cirkel omgiven av perifera individer förmedlar varandras lust . Den avbröts gest av anslaget sker som lösningen på en ursprunglig mimetisk kris där gruppens existens hotas av den potentiella våld av mimetisk rivalitet över objektet . Djur hierarki som tidigare hindrat allmän konflikt genom att begränsa rivaliteten till en – mot-en relationer bryts ned i intensiteten i denna kris . Utsläppen av det första tecknet är den ursprunglig händelse som grundar den mänskliga gemenskapen .

 

2 . Ursprunglig Analys
Den antropologi bygger på ursprunglig hypotes måste placera de viktigaste kategorierna av människan : språk , lust (i motsats till enbart aptit ) , den estetiska , den heliga och den religiösa , den ekonomiska / politiska , etc , som stunder av ursprunglig scen . Allt viktigt för människan måste komma till stånd i denna scen , annars människan skulle bestå utan den. Driften av att placera de grundläggande kategorier av människan i ursprunglig scenen kallas ursprunglig analys . Den språkliga , det heliga , och det estetiska är de tre grundläggande former av mänsklig interaktion , och det mesta av mitt arbete i Georgien har ägnats åt deras klargörande : det språkliga i The Origin of Language , det heliga / religiösa i vetenskap och tro , och det estetiska i The End of kultur och den andra delen av ursprunglig tänkande . GA tillåter oss att behandla dessa till synes disparata kategorier som stunder av ett enda , snål modell .

 

3 . Ursprunglig kärlek och förbittring
Till skillnad från Girard modell , vilket gör våld det primära elementet i människans mimesis , för GA , börjar människan med avsägelse , eller mer exakt , att skjuta upp våldet . En annan Derridean sikt Differance uttrycker fint förhållandet mellan uppskjutande av våld och differentieringen av det centrala föremålet från människorna i periferin . Som föremål för människans önskan vars konflikt avvärja otillgänglighet till mänskliga aptit tillåter födelsen av den mänskliga gemenskapen , är den centrala väsen föremål för det som vi kan kalla ursprunglig kärlek . Men i sin vägran sig till den begärande ämne , är den centrala väsen också föremål för ursprunglig förbittring . Denna kärlek och förbittring leda oss att hänföra till objektet makt själv uttag som är i antropologiska termer resultanten av önskemål av den mänskliga gemenskapen som omger den .

 

4 . Desire
Desire , inte bara aptit , är det viktigt mänsklig relation med världen . Den ursprunglig modell av lust finns i relationen mellan de mänskliga motiv i periferin av cirkeln och heligt föremål i centrum . I önskar fantasin av deltagarna , är det avbryts gest av anslaget förlängs mot objektet . Den ursprunglig föremål för människans önskan är alltså det unika föremålet för signifikans , i mitten av cirkeln . Den universella tecknet utökar Girard teori om mimetisk eller medierad önskan bortom rivalitet av två ämnen för ett enda objekt ; människans önskan assimilerar ändamål att helig centra . Källan till den varelse som är föremål för medierade önskan finner i den andra är den ursprunglig centrum ; alla önskar är önskan om att delta i centrala väsen . Den allmänna princip som vi bör analysera specifika fall av önskan är att hos människor , i enlighet med det mimetiska principen , tar det mimetiska prioritet över appetitive .

 

5 Innebörd: . Språk
Den minimala representationssystem är som invigdes av den ursprunglig avbruten gest . Den lingvistiska skylt kännetecknas av en maximal lätthet för produktion och reproduktion, i motsats till den extrema svårighet att reproducera den centrala objekt för begär. Den materiella verkligheten av språket som prestanda bifogar det till scenkonsten att utveckla olika aspekter av denna väsentlig : musik, som av rytm och ljud ; dans , som av kroppslig rörelse ; och poesi , som är verksamt på den materia själva orden . Men för språket i sig , är materia enbart ett inslag att minimalize . Varifrån Saussure doktrin som i sitt väsen , är bara ett system av skillnader språk .

GA mest betydande bidrag i den språkliga domänen är dess insisterande på originarity av ostensiv formen , från vilken den absolut nödvändigt och då den deklarativa härrör . Metafysik , den intellektuella attityd västerländska filosofin är bäst definieras av sin ogranskade förutsättning att deklarativ mening eller proposition är den grundläggande formen av språket .

 

6 Heliga : . Religion
På grund av sitt insisterande på ursprunglig centralitet , har Georgien en viss samhörighet med religiösa föreställningar om människan . För troende , preexisted Gud och skapade människan ; för nonbelievers är förhållandet precis det omvända . Men eftersom den otillgängliga centrala objektet är i första hand av det heliga – så att den första språkliga tecknet kan kallas namnet – på – Gud – människan och Gud kan sägas ha uppstått i samma ögonblick . Det uppskov med ett beslut om denna prioritering gör GA att tillgodogöra sig den kognitiva värdet av religiösa föreställningar om människan inom den antropologiska domänen . Religiös doktrin blir meningslöst att vetenskapen först när den lämnar den mänskliga sfären för naturen ; teologi är bra antropologi , men dålig kosmologi .

 

7 Estetisk : . Art
Tecknet motsvarar det centrala objektet; men i varje individs fantasi eller intern scen för representation , visas objektet i sig , oberoende av medling i skylten . Därav motivet pendlar mellan betraktandet av kännetecknet som en beteckning på objektet och betraktandet av det objekt som tecknet ; Vi kallar denna svängning den estetiska effekten . Den utgör en direkt upplevelse av mimetiska paradox , den ständigt förnyade generationen av den vertikala sign – relation från den horisontella rörelsen av lust .

Åskådaren glömmer medling av skylten i den imaginära kontemplation av objektet som potentiellt tillgängliga, men han måste återvända till denna medling för sin fantasi för att kunna föreställa objektet alls . Betraktandet av objektet i sig själv producerar harm på objektets skenbar innehållande- av sig själv; men denna förbittring rensas ( att översätta Aristoteles begreppet katharsis ) om förnyelse av den formella medling av tecknet ; åskådaren kan inte uppleva otillgänglighet av objektet helt enkelt som själv vägran inom ” horisontella ” värld av lust , för dess närvaro beror på den ” vertikala ” värld av skylten också. Åskådarens separation från den estetiska representationen upplevs som en formell barriär eller ram som omger den, oberoende av verkligheten i den otillgängliga centralfiguren som är nödvändigt för det heliga . Konst är mer ” portabel ” än religionen eftersom upplevelsen av den estetiska effekten inte är beroende , som gör det av religiös tro , på ett historiskt minne av scenen äkthet. När det gäller konstens utrensning av förbittring , kan vi skilja mellan folkkonst , vars representationer tillfreds förbittring ( eller mer exakt , genomföra en utopisk försoning mellan kärlek och förbittring ) , och hög konst , där representationen i sig speglar i en ironisk mise en abîme den paradoxala i estetisk upplevelse .

 

8 . Ekonomi och politik
De största konsekvenserna av den ursprunglig hypotesen i fråga om social organisation är skillnaderna mellan moral och etik samt mellan den centrala kulturella och den excentriska ekonomiska sfärer av den sociala ordningen .

Alla människor har det gemensamt moralmodellenutgörs av ursprunglig händelse. Den egalitära intuition uttrycks av självständighetsförklaringen s ” alla män är skapade lika ” är hämtad från symmetrin av deltagarnas utbyte av språkliga tecken runt den centrala objektet . Den universella moraliska modellen i kontrast till de historiskt specifika etik givna sociala ordningar , vars oförutsedda speglar skyldigheten att hantera utbytet av ( knappa ) saker i motsats till ( på obestämd tid reproducerbara ) tecken . Ekonomisk verksamhet , tillverkning av föremål av potentiellt praktiskt värde , äger rum från den rituella centrum av samhället ; återlämnande av dessa objekt till centrum för kommunala utvärdering är den ursprunglig modell av marknadsplatsen .

Den ursprunglig grunden för etik i moral , som förstås inom den judisk – kristna traditionen , når sin högsta utveckling i evangeliet utopin om Guds rike , där den moraliska modellen i sig fungerar som en etik . I det kristna väst , framträder den fria marknaden som den historiska anpassningen av den moraliska modellen för utbyte av saker ; varje individ ger fritt sina varor för utvärdering till marknaden , där priserna fastställas genom ömsesidig överenskommelse . Som ett sätt att mildra den generella förbittring som är resultatet av spänningen mellan jämlikhet moralisk och rättslig status och ojämlikhet av ekonomiska medel , den liberala – demokratiska styrelse kompletterar den ekonomiska marknaden med en politisk marknadsplats som bekräftar den moraliska modellen genom att ge varje medborgare en ” röst ” eller rösta i den politiska processen genom vilken individuella och grupp förbittring förhandlas .

 

9 . Framtiden för GA
Ursprunglig tänkande konfronterar den pågående aktiviteten i humaniora och humaniora som ett nytt paradigm . Den omprövning av samtliga mänskliga institutioner på grundval av den ursprunglig hypotes kommer att utföras av dem som är villiga att övervinna sina besvär med ett nytt sätt att tänka för saken av den intellektuella spänning det ger .

Jag välkomnar dina frågor , kommentarer eller förslag om denna text .